05 com tr Haber | Amasya Gazetesi - Son Dakika
HV
29 MART Cuma 04:29

Amasya Barosu Yönetim Kurulu Basın Açıklaması

Amasya Barosu Yönetim Kurulu Basın Açıklaması

AMASYA
Giriş Tarihi : 23-06-2020 10:39   Güncelleme : 23-06-2020 10:39
Amasya Barosu Yönetim Kurulu Basın Açıklaması

"Cumhuriyetin yol haritası Amasya Tamiminin 101. Yılında Amasya Barosu Avukatları olarak Cumhuriyetimizin temel ilkelerine aynı azim ve kararlılıkla bağlı olduğumuzu bildirirken başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere kurtuluş mücadelesinin tüm kahramanlarını rahmet ve minnetle anıyoruz.

Kamuoyunca da malum olduğu üzere bir süredir gündemde olan ve Baroların siyasallaşmasına, bölünmesine, dolayısıyla savunmanın zayıflamasına neden olacak Baroların yapıları ve seçim sistemlerinin değiştirilmesine ilişkin kanun değişikliği çalışmaları hakkında Baromuzun görüşlerini her platformda dillendirdik ve muhataplarına da ilettik.

Özellikle 1 Haziran 2020 tarihinde Türkiye Barolar Birliğinde yapılan Baro Başkanları toplantısı neticesinde 80 Baro Başkanı ile Türkiye Barolar Birliği Başkanlığında imzası bulunan mutabakat metninde mevcut kanun değişikliği çalışmasının geri çekilmesi halinde müzakere edilebileceği aksi takdirde tüm demokratik hak arama yollarına başvurulacağı ilan edilmiş olmasına rağmen kanun çalışmasının sürdürüldüğüne dair iktidar partisinin grup başkan vekillerince yapılan açıklamalar karşısında 1 Haziran bildirisinin gereği olarak Amasya Baro Başkanımızın da aralarında bulunduğu yaklaşık 40 Baro Başkanı bulundukları illerden Ankara’ya savunma yürüyüşü başlatmışlardır.

Bu eyleme katılan Baro Başkanları sorunsuz bir şekilde bu sabah Ankara’ya ulaşmış olup, sembolik olarak yaklaşık 500 metre kadar yürüyerek şehrin Eskişehir girişinde Basın Açıklaması yapmak ve oradan da Ata’nın huzuruna Anıtkabir’e çıkmak istemişler, ancak gerekçesiz ve Anayasaya aykırı olarak Başkent’e girişleri Valilik talimatıyla engellenmiş bulunmaktadır. En temel Anayasal haklardan olan “toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı” açıkça ihlal edilmektedir. Türkiye’nin dört bir yanından yürüyerek Başkent’e ulaşan Baro Başkanlarımıza yapılan polis müdahalesi kabul edilemez. Bu durum dahi Baro Başkanları tarafından başlatılan büyük savunma yürüyüşünün ne kadar haklı ve yerinde olduğunu göstermektedir.

Baro Başkanlarımız yürüyüşlerine sadece Avukatlar ve Barolar için değil; hukuk devleti, adalet, özgürlük, bağımsızlık, barış ve kardeşlik ilkeleri temelinde tüm vatandaşlarımız için başlamışlardır. Barolar Avukatların sesi oldukları kadar halkın da nefesidirler. Barolar üzerinden yargının siyasallaşması, savunmanın zayıflatılması adalete olan güven ve inancın tamamen kaybolmasına neden olmaktan öte bir anlam ifade etmeyecektir. Bu yürüyüş cezaevinde, duruşma salonunda, yolda, sokakta, evinde, iş yerinde “Avukatımı istiyorum” dediğinde yardıma gelebilecek, özgür, bağımsız ve güçlü avukatlar için, 83 milyon yurttaşımız içindir.

Amasya Barosu Yönetim Kurulu ve Amasya Barosu Avukatları olarak Anayasa ile teminat altına alınmış demokratik bir hakkın hukuksuz şekilde kullandırılmamasını ve Türkiye Barolar Birliği Başkanınca yaklaşık 60 Baro Başkanı Başkent’e polis müdahalesi ile alınmazken bir kısım Baro Başkanları da yanında olmak suretiyle Anıtkabir’e gidilmesini kınıyoruz.

Bu hukuksuz emri veren makamları Anayasa ve yasalara uygun davranmaya davet ediyoruz.

Amasya Baro Başkanımıza ve onunla birlikte bu onurlu mücadeleye katılan tüm Baro Başkanlarımıza sonuna kadar destek verdiğimizi, bu mücadele kapsamında alınacak tüm eylem kararlarına Amasya Barosu olarak katılacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız. Saygılarımızla."

Ali Rıza AĞIŞAli Rıza AĞIŞ

YORUMLAR
Reklamı Geç
Advert