Merzifon Belediye Başkanı Alp Kargı, Ankara’da düzenlenen 6.Karayu Trafik Güvenliği Sempozyumuna katıldı.
    Sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür eden Kargı, Merzifon’da hayata geçirmeyi planladıkları çışmara ışık tutacak bir etkinlik düzenlendiğini söyledi.
    Bu yıl 6'ıncısı düzenlenen Karayu Trafik Güvenliği Sempozyumu ve Sergisi'nin açılışı ATO Congresium'da gerçekleşti. İçişleri Bakanı Selami Altınok, "Kent güvenlik yönetim sistemlerinin kurulumuna 2006 yılında başladık ve şuan itibariyle 81 il ve 248 ilçe de bu sistemi faiyete geçirmiş durumdayız" dedi.
    ATO Congresium'da düzenlenen 6. Karayu Trafik Güvenliği Sempozyumu ve Sergisi'nin açılış törenine İçişleri Bakanı Selami Altınok, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Emt Genel Müdürü Celettin Leke ve çok sayıda davetli katıldı. Bakan Altınok, sempozyumda yaptığı konuşmasına terör örgütünün kleşçe düzenlediği sdırılar sonucunda şehit an askerlere, pislere, koruculara ve hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet dileyerek başladı. Artan araç sayısı ve şehirleşmeye bağlı arak uşan trafik sorununun hayatın önemli bir parçası hine geldiğini belirten Altınok, "Bugün ülke de yaklaşık 27 milyon sürücü, 19 milyon 800 bin tescilli motorlu araç unmaktadır. Bu sayıya her yıl ortama 1 milyon civarında yeni sürücü ve araç eklenmektedir. Trafik kazarının küresel ölçekte yaygınlığı meydana gelen ölüm ve yaranma vakarının ciddi toplums ve ekonomik kayıplara ması, sorunun ulus ve uluslararası düzeyde ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde ele ınmasını da gerekli kılmaktadır" ifadelerini kullandı.
"KENT GÜVENLİK YÖNETİM SİSTEMLERİNİN KURULUMUNA 2006 YILINDA BAŞLADIK VE ŞUAN İTİBARİYLE 81 İL VE 248 İLÇEMİZDE BU SİSTEMİ FAALİYETE GEÇİRMİŞ DURUMDAYIZ"
    Altınok, konuşmasını şöyle sürdürdü:
    "Son yıllarda ülke de karayu trafiği güvenliği bir devlet pitikası arak ele ınmakta, yaşanan ölümleri aztmaya yönelik pitikar üretilerek uygulamaya konulmaktadır. Trafik güvenliğini sağlamak ve kazarı önlemek amacıyla her şeyden önce denetimlere büyük önem veriyoruz. Kent güvenlik yönetim sistemlerinin kurulumuna 2006 yılında başladık ve şuan itibariyle 81 il ve 248 ilçe de bu sistemi faiyete geçirmiş durumdayız. Yine Savunma
    Sanayi Müsteşarlığı ile yürüttüğümüz proje kapsamında bütün il ve ilçeleri sağlıklı bir kent güvenlik sistemine kavuşmuş acaktır. Trafik güvenliğinin yükseltilmesi için ilgili kurumların gayretli çışmarı neticesinde yaranmı, ölümlü ve maddi hasarlı kaza sayısında önemli ölçüde azma meydana gelmiştir. Trafik kazarı iyle hayatını kaybedenlerin sayısının 2010 yılına göre 2014 yılı sonunda yüzde 12.9 oranında azdığını memnutle görmekteyiz. Günümüz dünyasında trafikte sıfır ölüm hedefi koyan ülkeler varken ler mevcut durumumuzu yeterli göremeyiz. Ülke her anda duğu gibi trafik güvenliği anında da 2020 hedeflerini aşacak şekilde örnek gösterilen ülkelerden biri konumuna gelmelidir."
“TRAFİK SORUNU TÜM GELİŞMİŞ ÜLKELERDE OLDUĞU GİBİ ÜLKEMİZDE DE ÖNCELİKLİ ALANLARDAN BİRİ HALİNE GELMİŞTİR" 
    Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin ise şehirleşme ve sanayileşme süreci sonucunda araç ve sürücü sayılarının da hızla arttığını kaydederek, "Trafik sorunu tüm gelişmiş ülkelerde duğu gibi ülke de de öncelikli anlardan biri hine gelmiştir. Son 10 yılda nüfus yüzde 8, sürücü sayısı yüzde 53 ve motorlu araç sayısı yüzde 69 artarken, trafik kazası sayısı yüzde 93, bu kazardaki yarı sayısı ise yüzde 85 yükselmiştir. Bu hızlı artışa rağmen sevindirici an ise bu kazardaki ölü sayısında yüzde 22 azma sağlanmış masıdır" dedi.
"TRAFİĞİN ÜÇ ANA UNSURU OLAN YOL, ARAÇ VE İNSANDIR"
    "Trafiğin üç ana unru an y, araç ve insandır" diyen Bakan Bilgin, şöyle konuştu:
    "Ülke in trafik sorununu çözmek için bu üç ana unr üzerinde çışmak gereği de açıktır. Bakanlığımız tarafından 2002 yılından günümüze kadar geçen13 yıllık sürede yaklaşık 18 bin kilometre bölünmüş y yapılarak toplamda bölünmüş y ağımız 24 bin kilometreye çıkartılmış unmaktadır. 13 yılda ulaşılan bu rakamın cumhuriyetin ilanından 2002'ye kadar geçen 80 yılda yapılan 6 bin kilometrelik yun yaklaşık 3,5 katı duğu dikkate ındığında ne kadar büyük bir gelişme duğu açıktır. 2002 yılına kadar bölünmüş ylarla bağlanan 6 ili vardı sadece bu rakamın son 13 yılda 75 ile çıkarıldığı bu andaki en büyük başarılarımızdan biridir. Bu sayede ölümlü kaza sayısında da büyük ölçüde azma muştur. Hedefi bölünmüş y ağını 2018 yılında 29 bin kilometrenin üzerine çıkarmak 2023 yılına geldiği de ise ülke in 36 bin 500 kilometre bölünmüş y ağına sahip masını sağlamaktır."
    Trafiğin diğer temel unru an araçların güvenliğini sağlamak üzere "Araç Muayene İstasyonlarının Modernleştirilmesi Projesi"nin hayata geçirildiğini bildiren Bilgin,Avrupa'nın en modern ve en ileri nojisine sahip araç muayene istasyonları kurularak araçların ciddibir fenni muaye geçirildiğini ifade etti.
"1990 VE DAHA ESKİ MODEL TAM 118 BİN 560 TİCARİ ARAÇ BAKANLIĞIMIZIN KENDİ KAYNAKLARIYLA YAKLAŞIK 582 MİLYON LİRA ÖDENEREK HURDAYA AYRILMIŞ BULUNMAKTADIR"
    Bakan Bilgin, "Araçlarla ilgili uyguladığımız ve dünyada bir ilk an proje de trafik güvenliği açısından büyük tehlike arz etmekte up, ekonomik ve nik ömrünü ddurmuş ticari araçların piyasadan çekilerek hurdaya ayrılması projesidir. Bu projeyle 1990 ve daha eski model tam 118 bin 560 ticari araç Bakanlığımızın kendi kaynaklarıyla yaklaşık 582 milyon lira ödenerek hurdaya ayrılmış unmaktadır" dedi.
    Bakan Bilgin, Bakanlık arak aşırı yüklemelerin duğu umzlukların önüne geçmek için ycu ve yük trafiğinin yoğun duğu karaylarında modern ve ileri nojiye sahip, ülke genelinde toplam 96 adet y ı denetim istasyonunun faiyet gösterdiğini de anlattı.
"SON 1 YILDA ÜLKEMİZ GENELİNDE 1 MİLYON 600 BİN ÖĞRENCİMİZE DOĞRUDAN TRAFİK EĞİTİMİ VERİLDİ"
    Emt Genel Müdürü Leke ise, sempozyumun ilk gününde şehircilik, ulaşım ve trafik konularının ele ındığı bir panel düzenleneceğini belirterek, "Bilim kurulunca uygun görülen 82 bildiri 3 gün boyunca düzenlenecek oturumlarda ele ınacak ve sonuç bildirisi hazırlanarak kamuoyu ile paylaşacaktır. Sektörün öncü kuruluşları tarafından 4,5 G, trafik güvenliğinde yeni nojiler, akıllı ulaşım ve siber güvenlik konularında bilgi paylaşımında unulacaktır. Toplam 76 firmanın katılım yapacağı sergide ise trafik güvenliği anından ürün hizmet ve nojik gelişmelere ilişkin hazırlanan stantlar ziyaretçilere açık acaktır. Çocuklarımız için de bir dizi etkinlik düzenlenecektir. Son 1 yıl içerisinde çocuklar için trafik eğitimi projesi kapsamında ülke genelinde 1 milyon 600 bin öğrenci e doğrudan trafik eğitimi verildiğini yine y kullanıcılarına sürücülere toplam ülke genelinde 1 milyon 400 bin sürücüye eğitim verildiğini belirtmek isterim" diye konuştu.