05 com tr Haber | Amasya Gazetesi - Son Dakika
HV
28 MART Perşembe 17:26

Ormanların Sağlığı İzleniyor

Orman Genel Müdürlüğü Orman Zararlılarıyla Mücadele Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen "Orman Eko Sistemlerinin İzlenmesi Programı Taç Durumu ve Hasar Etmenleri Görsel Değerlendirmesi Kalibrasyon Eğitimi” Amasya Orman Bölge Müdürlüğünde yapılmaya başlandı.

AMASYA
Giriş Tarihi : 06-07-2020 10:32   Güncelleme : 06-07-2020 10:32
Ormanların Sağlığı İzleniyor

Orman Genel Müdürlüğü Orman Zararlılarıyla Mücadele Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen "Orman Eko Sistemlerinin İzlenmesi Programı Taç Durumu ve Hasar Etmenleri Görsel Değerlendirmesi Kalibrasyon Eğitimi” Amasya Orman Bölge Müdürlüğünde yapılmaya başlandı.

Eğitime; Orman Bölge Müdürü Halil Oflu, Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Demirbağ, OZM Şube Müdürü Aydın Yağlıoğlu, Eğitici olarak; Orman Ekosistemleri İzleme Şube Müdürü Sıtkı Öztürk Ulusal Uzman Dr Celal Taşdemir, Ulusal Uzman Özlem Aktaş, Katılımcı Olarak; Amasya Orman Bölge Müdürlüğü seviye 1 seviye 2 daimi gözlem alanlarında arazi işlerini yürüten hizmet alımıyla çalışan orman mühendisleri katıldılar.

Eğitimin açılış konuşmalarında; Günümüzde ormanlar ülkesel değil, küresel boyutta ele alınan büyük bir değer olduğuna, bu nedenle sürdürülebilir doğal kaynak yönetiminde ormanlarımızı tanımak ve içeriği hakkında bilgi sahibi olmanın gerekliliğine, orman ekosistemlerini izleme programı ile elde edilen veri ve bilgilerin, ormanlarımızın sürdürülebilir yönetiminin sağlanmasında ve alınacak stratejik kararlarda, çok etkili olduğuna ve olacağına vurgu yapıldı.

Avrupa'da 42 ülke tarafından yürütülen bu çalışma, ülkemizde de aynı kriterlere uygun bir şekilde 2008 yılından itibaren uygulanmakta olduğunu, sürdürülebilir orman yönetimi, fonksiyonel planlama ve bu planlama içinde orman ekosisteminin mevcut ve gelecekteki durumunu yansıtacak olan bilgiye ihtiyaç duyulması bakımından yapılan bu çalışmaların çok önemli olduğuna vurgu yapıldı.

Bölge Müdürlüğümüzde 52 adet geçerli Seviye 1 ve geçerli 3 adet Seviye toplamda 55 daimi gözlem alanı 2008 yılından itibaren titizlikle incelenmekte olduğu belirtildi.

Amasya Orman Bölge Müdürü Halil Oflu; Yeni orman alanları oluştururken, mevcut orman alanlarımızı da korumak, orman alanlarımızda görülmesi muhtemel olan hastalıkların tespitini yapmak ve yayılmasına karşı gerekli önlemleri almak zorundayız. Onun için uzmanlarımız tarafından verilen eğitimleri önemsiyoruz.

"Duyduğumu bilirim, gördüğümü hatırlarım, yaptığımı anlarım" Sözünden de anlaşılacağı gibi eğitimde algılarımız açık olacak öğreneceğiz ve çalıştığımız bölgelerde, sağlıklı ve fonksiyonel ormanlar oluşturmak için edindiğimiz bilgileri kullanacağız.”dedi.

02-03 Temmuz 20 tarihleri arasında Amasya Orman Bölge Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen eğitimin teorik bölümünde katılımcılara konuyla ilgili teorik bilgiler ve büroda yapılması gereken çalışmalar hakkında yapılan anlatımlarda;

Şube Müdürü Sıtkı Öztürk; Orman Ekosistemlerimin İzlenmesi 2008-2020 yılları arasının değerlendirilmesi Ulusal Uzaman Dr Celal Taşdemir tarafından; Ağaçlarda Taç Durumu Değerlendirmesi Gözlem- İnceleme Usul ve Esasları hakkında bilgi verilmesi -Foto testi ,(Karaçam ve Kayın türlerinde ağaç fotoğrafı üzerinde değerlendirilmesi) Özlem Aktaş tarafından; Ağaçlarda Hasar Etmenleri Değerlendirmesi Gözlem- İnceleme Usul ve Esasları hakkında bilgi verilmesi, Hasar Etmenleri Kalibrasyon Foto Testi, elde edilen verilerin veri tabanına girilmesi iş ve işlemleri hakkında tatbiki olarak bilgi verilmesi(Bilgisayar üzerinde her bir ekip tarafından) değerlendirilmesi konularında teorik eğitim verildi.

03 Temmuz 2020 tarihinde yapılacak olan uygulama bölümünde ise; ulusal Uzman Dr. Celal Taşdemir Ve Özlem Aktaş tarafından; Arazide karaçamda zarar etmenleri hakkında bilgi verilmesi ve seçili 5 ağaçta hasar etmenleri karnesinin doldurulması-Gözlem alanında kurulu ağaçların tespiti ile ağaçlarda ibre kayıp oranlarının ekiplerce belirlenmesi ve ilgili formun doldurulması -Tüm sonuçların değerlendirilmesi. Meşe tatbikat Alanında meşede zarar etmenleri hakkında bilgi verilmesi ve seçili 5 ağaçta hasar etmenleri karnesinin doldurulması-Gözlem alanında kurulu ağaçların tespiti ile ağaçlarda yaprak kayıp oranlarının ekiplerce belirlenmesi ve ilgili formun doldurulması uygulamalı olarak yapılacak olup eğitim tüm sonuçların değerlendirilmesiyle tamamlanacaktır.

Ali Rıza AĞIŞAli Rıza AĞIŞ

YORUMLAR
Reklamı Geç
Advert