AZERDER Amasya Azerbaycan Türkleri Kültür Sanat ve Dayanışma Derneği Başkanı Atilla Yaprak yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi; Son günlerde Azerbaycan ile Ermenistan arasında çıkan çatışmalar dünyanın gündemine oturmuş durumdadır. 12 Temmuz 2020 günü Ermenistan tarafından Azerbaycan’ın Tovuz Bölgesine yapılan saldırlar bir kez daha hainin kim olduğunu, barışı sabote edenlerin ve toprak sevdasında olanların kim olduğunu ortaya koymuştur. Kendi iç çalkantılarını ve Covit 19’da başarısızlığını perdelemek isteyen Ermeni Yönetimi yeni saldırılarla iç kamuoyunu susturmaya çalışmaktadır. Buna bir de Ayasofya’nın İbadete açılması eklenince Ermeni Yöneticiler ne yapacaklarını şaşırmış ve kudurmuş bir hayvan gibi sağa sola saldırmaya başlamıştır.

Karabağ Bölgesinde yaşanagelen çatışmalardan farklı olan bu saldırı resmen Azerbaycan ile Türkiye’nin tek yolu olan Bakü Tiflis-Ankara hattını kesmek amaçlıdır. Tovuz bölgesi -ki Amasyalı pekçok Azerbaycan göçmeni bu bölgeden (Kazak-Gence-Tovuz) gelmektedir- Türkiye’ye gelen M5 adlı tek kara yolunun geçtiği güzergahtır. Yani Ermeniler 1990’lı yıllardan beri ilk defa geri dönüşü imkansız bir hata yapmış ve çatışmayı Karabağ dışına taşımışlardır. Bu hata Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan hattına büyük bir halel getirdiği için sonucu ağır ödenecek bir durumdur. Azerbaycan’ın dünyaya açılan gaz ve petrol boru hatları, kara yolu hedef alınmıştır. Bu durum enerji güvenliğini sağlamak gibi bir yükümlülüğü olan tüm ülkeleri ve özellikle Türkiye’yi yakından ilgilendirmektedir.

Bu durumda tüm dünyanın şunu görmesi gerekmektedir: Ermenistan birilerine güvenerek kendisini dev aynasında gören bir cücedir. Yarın gerçekleşecek bir çatışmada suçlunun kesin bir şekilde not edilmesi gereklidir. Ermenilerin en iyi yaptığı şey, katledip, işgal edip; kendisi katledilmiş gibi yaygara çıkarması ve dünyayı buna inandırmasıdır. Bu sefer böyle olmadığı ve olamayacağı, mızrağın çuvala sığmadığı görülmektedir. Dünya basınında artık Türkiye’yi anlayan ve destekleyen medya kuruluşları mevcuttur.

Şimdi birlik ve beraberlikle tüm oyunları bozma zamanıdır. AZERDER olarak Azerbaycan ve Türkiye’mizin bu saldırıyı en şiddetli şekilde cezalandıracağına inancımız tamdır. İki devlet bir millet şuuru ile bu ve benzeri sıkıntıları aşacağımıza inancımız tamdır. Derneğimiz Türk milletinin her acısını kendi acısı bilir ve her türlü desteği vermek konusunda bir an bile tereddüt etmez.

Vatan ne Türkiye’dir Türklere ne de Türkistan

Vatan büyük ve müebbet bir ülkedir: Turan