Amasya Şeker Fabrikası'nın 67. pancar alım kampanyası, Suluova'daki tesislerde düzenlenen törenle başladı.

 

67. pancar alım kampanyasına Ak Parti Amasya Milletvekilleri Mustafa Levent Karahocagil ve Hasan Çilez, CHP Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, Ak Parti Amasya İl Başkanı Mehmet Akif Kesmekaya, Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı, MHP Amasya İl Başkanı Şuayip Ak, CHP Amasya İl Başkanı Turgay Sevindi, Suluova TSO Başkanı Turgut Aksu, ilçe belediye başkanları ve üreticiler katıldı.

Amasya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı ve Amasya Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Saatcı pancar alım kampanyasında yaptığı konuşmada; “66 yıldır üretimine devam eden ve bugün burada 67. Kez gururla çalıştırmak için bir arada olduğumuz Fabrikamızın 2020/2021 Kampanya açılış törenine katılımınızdan dolayı her birinize teşekkür ediyor, hoş geldiniz diyorum.

Amasya Şeker Fabrikası; Amasya, Turhal ve Civarı Pancar Ekicileri Kooperatifleri ve Türkiye Şeker Fabrikaları nın katılımları ile her biri 1.000 TL. olan 10 bin hissenin meydana getirdiği 10 milyon lira Sermaye ile kurulmuştur.
Amasya Şeker Fabrikası nın 13 Eylül 1953 Pazar günü saat 11 de temeli atılmış olup, 11 ay 28 gün sora yani 11 Eylül 1954 tarihinde işletmeye açılmıştır.
1.800 ton günlük pancar işleme kapasitesi ile kurulan fabrika; tamamı özel teşebbüs ve sermayenin çiftçi tabanına yayılması düşüncesiyle kurulmuş, Kooperatifleşme hareketinin Ülkemizde meydana getirdiği ilk zaferlerden birisi olup, kurulacak diğer şeker fabrikalarına önderlik yapmıştır.
Amasya Şeker Fabrikası nın günlük 1.800 ton pancar işleme kapasitesi yapılan yatırım ve yenileme faaliyetleri sonucu bugün itibari ile günlük 6000 ton üzeri pancar işleme kapasitesine ulaşmıştır.
Şirketin yönetimi, kuruluşundan 1991 tarihine kadar Türkiye Şeker Fabrikaları tarafından yürütülmüştür.
1991 tarihinde Yönetim Kurulunun aldığı kararla Türk Şekerin Yönetim yetkisi kaldırılmış ve Şirket özelleşmeye doğru ilk adımını atmıştır. Daha sonra Türkiye Şeker Fabrikaları'na ait hisse satın alınarak Şirketin özelleşme süreci tamamlanmıştır.
Dönemin Yönetim Kurulunun 1992 tarihinde almış olduğu kararla, Etil Alkol ve Şlempe Koyulaştırma Tesisleri kurulmasına başlanılmış, 1996 tarihinde devreye alınarak 2003 yılına kadar üretime devam etmiştir. Bu tesislerin, Şirketimize kazandırılmasında emeği geçenleri bugün şükranla anmak bizler için vefa borcudur.
Ancak, 2003 ile 2016 yılları arasında Alkol üretim tesislerinde maalesef üretim yapılmamıştır. 2017 yılında, dönemin Amasya Milletvekilleri başta Ak Parti Grup Başkanı Naci Bostancı hocam olmak üzere Haluk İpek
ve Mustafa Tuncer'in yönlendirmeleri ve Yönetim Kurulumuzun almış olduğu kararla bugüne kadar 12 milyon litre Alkol üretimi yapılmış, Ülkemiz ve yöremiz ekonomisine çok ciddi katma değer sağlanmıştır” dedi.

SALGIN DÖNEMİNDE BU ÜLKEYİ ETİL ALKOLSÜZ BIRAKMAMIŞTIR
Özellikle 2019 yılında başlayıp halen devam eden Covid-19 Pandemi sürecinde, ülkemize Etil Alkol girmedi. Her ülke bunu kendi ihtiyacı için kullandı. Türkiye'de bu süreçte şirketimiz tarihi bir misyon üstlenerek salgın döneminde bu ülkeyi Etil Alkolsüz bırakmamıştır diyen Saatcı;
Yine Şirket yönetim kurulumuzun almış olduğu kararla, Türkiye de ilk yerli ve milli olarak kurulan Tıbbi Kullanıma yönelik Etil Alkol paketleme tesisleri daha ilk yılında tüm Türkiye sathında 900 bin Litre etil alkolü hastahane ve sağlık kuruluşlarının hizmetine sunmayı başarmıştır. Hedefimiz Tıbbi etil alkolde bayilerimiz ile birlikte 2 milyon litre seviyelerine ulaşmaktır.
Ayrıca Şirketimiz bünyesinde kurulan Kristal Şeker Paketleme tesislerinde 1,3 ve 5 Kg lık şeker, paketleme tesisleri sayesinde Yöremiz ve ülkemiz perakende tüketici gurubuna da hizmet eder hale gelmiştir.
Göreve geldiğimizde bakılan ilk şey Şirketin Şeker Kotası olmuştur. Değerli misafirlerimiz, ülkemizin kotalı sisteme geçtiği ilk yıl yani 2002 yılında, Şirketimize verilen Şeker Kotası 73 bin tondur. Bu kota yıllar içerisinde korunmayıp 57 bin 600 ton seviyelerine gerilemiştir. Şeker Kotası üzerine yapılan çalışmalarımız sonucu, yine burada ismini anmadan geçemeyeceğimiz Naci Bostancı hocamız rehberliğinde A kotası Şeker Kotamız 79 bin 400 tona kadar yükseltilmiştir. Bu miktar Şirketimize verilen 73 bin tonluk kotadan 6 bin 400 ton daha fazladır. Yani Şirketin kotası görev süremiz boyunca sürekli artar hale gelmiştir.
Ayrıca, yıllardır Fabrikamız sırtında yük olan önceki dönemlerde üretilmiş 33 bin ton C Şekeri, başta Irak ve Suriye olmak üzere yapılan yurt dışı ihracatlar la başarılı bir şekilde satışı gerçekleştirilmiş olup bugün itibari ile Şirketimizin pazarlanacak C Şekeri bulunmamaktadır.

292 KÖYDE 105 BİN DEKAR PANCAR EKİLDİ

Fabrikanın bu sene 2020/2021 yılı 67. Kampanya Döneminde 292 köy, 4.959 üretici ile sözleşme yapılarak 105 bin dekar alanda pancar ekimi yapıldığını kaydeden Saatcı;”Ekim sahalarından tahmini 660 bin ton pancar tesellüm edilecektir. Üreticilerimize yaklaşık 230 milyon Türk lirası ödeme yapılacak olup, bu tutarın 35 milyon Türk lirası ayni ve nakdi avans olarak ödenmiştir.
Değerli Misafirlerimiz; Bilinmesini isteriz ki Yönetim Kurulumuz, Şirket ve Pancar ekicisi çiftçilerimizin yanında ve onların yarına olan her kesimle istişare mekanizmalarını sonuna kadar kullanmaktadır. Bir yandan tüyü bitmemiş yetimim hakkı ve hukuku sonuna kadar korunurken diğer yandan Devlet büyüklerimiz ve Devlet makamlarının bizleri olumlu yönde teşviklerine son derece önem vermekteyiz. Bugüne kadar katkılarından ötürü Ak Parti Grup Başkanı Naci Bostancı hocama, Ak Parti Amasya Milletvekilleri Levent Karahocagil hocama ve Hasan Çilez'e ve CHP Milletvekili Mustafa Tuncer'e özellikle teşekkür ederiz.
Biliyoruz ki yalnız taştan duvar olmaz. Bizler temeli devlet aklı, taşları pancar ekicisi çiftçiler ve çimentosu işçisinden memuruna varan yıkılmaz bir duvarız. Sizden aldığımız güçle yaptıklarımız ortadadır. Şirketin geleceğini Allah'ın takdiri ve sizlerin desteğiyle daha güzel yerlere taşımak en büyük gayemizdir. Bakınız, Şirketimizin şu ana itibari ile yönetilemeyecek bir borç yükü bulunmadığı gibi Şirketimiz borç seviyesi ise 28 milyon Türk lirası seviyelerine kadar çekilmiştir.
Değerli hazirun, sözlerimin sonunda 67. Kampanya dönemimizin başata Ülkemiz ve kıymetli çiftçilerimize daha sonra tüm yöremiz ve Şirketimize gönül vermiş herkese hayırlı ve uğurlu olmasını Cenabı haktan niyaz eder katılımlarınızdan ötürü her birinize ayrı ayrı teşekkür ederiz” şeklinde konuştu