Genar'ın 3 bin kişiyle yaptığı ankete göre, terörün savaş değil barış yuyla bitirilmesini isteyenlerin oranı 89.6 du. Yüzde 95 de "Kürtlerle Türkler aynı devlet çatısında yaşamı" diyor. Yüzde 55'lik bir kesim, anlaşma sağlanamazsa AK Parti'nin kendi anayasa metnini referanduma taşımasından yana... T.C. vatandaşlığından rahatsız anların oranı ise yüzde 5.8

 

 Mustafa Şen ve İhsan Aktaş'ın yönettiği araştırma, 20 Mart-6 Nisan tarihleri arasında 26 il ve bu illere bağlı 57 ilçede 3 bine yakın kişi ile gerçekleştirildi. 

 

 Araştırmaya göre; hk çözüm sürecine tam des veriyor. Hkın yüzde 98.8'i terör sorununun bitmesini arzu ettiğini belirtirken, yüzde 67.4'ü terörün bitmesi için hihazırda yapılan çışmarı deslediğini söylüyor. "Devlet, terör sorununu savaş yuyla mı yoksa görüşmeler ve barış yuyla mı bitirmeli" soruna "barış" cevabını verenlerin oranı ise yüzde 89.6. 

 

 Araştırma verilerine göre hk Türkiye'nin en temel sorunu arak yüzde 34.1'lik oy oranı ile "terör" sorununu görüyor. İkinci sırada ise yüzde 27.6 ile "iş lik" yer ırken yüzde 10.8 oranla "Ekonomik sorunlar" üçüncü sırada. 

 

KÜRTLERDEN DESTEK... 

 "Anayasa çışmarında uzlaşma sağlanamazsa, AK Parti kendi metnini referanduma götürmeli mi" soruna katılımcıların yüzde 55.3'ü "Evet" yanıtını verirken yüzde 44.7 ise "hayır" diyor. 1924 Anayasası'nda vatandaşlık tanımının "Türkiye ahisine, din ve ırk farkı maksızın vatandaşlık itibari ile Türk denir" şeklinde duğu hatırlatılan soruda "Yeni anayasamızda vatandaşlık tanımı böyle sa ka eder misiniz?" soruna katılımcıların yüzde 78.7'si "evet" diyor. 

 

 "Terörün bitirilmesi ve barış sağlanması için hihazırda yapılan çışmarı desliyor munuz?" soruna Kürtler 91.7, Türkler de yüzde 63.2 ile desliyor. 

 

 "Türkler ve Kürtler aynı devlet çatısı tında yaşamaya devam etmeli" soruna "evet" diyenlerin oranı yüzde 95.5 du. 

 

 Katılımcıların yüzde 50.2'si, bugün bir seçim sa AK Parti'ye oy vereceğini söylüyor. 

 "T.C. vatandaşı mak i rahatsız ediyor mu?" soruna katılımcıların yüzde 94.2'si "Hayır" derken sadece yüzde 5.8'i "evet" yanıtını veriyor. 

 

En yüksek desteği veren muhafazakâr demokratlar

 

Araştırma, ülkede barışın sağlanması için yapılan çışmarı farklı siyasi kimlikten grupların ne kadar deslediğini de ortaya koydu. Buna göre en çok desteği muhafazakâr demokratlar verirken, en az des ise laik kesimden geldi. "Terörün bitirilmesi ve tüm ülkede barış sağlanması için hihazırda yapılmakta an çışmarı desliyor munuz" soruna kendini muhafazakâr demokrat arak tanımlayanların yüzde 85.8'i evet derken, yüzde 14.2'si des vermediğini belirtti. 

 

Kendini tanımladığı siyasi duruşuna göre, sürece verilen des şu şekilde sırandı: 

 

 Dindar: Yüzde 84.4 

 Muhafazakâr: Yüzde 84.1 

 İslamcı: Yüzde 82.7 

 Demokrat: Yüzde 63.1 

 Sosy demokrat: Yüzde 62.1 

 Milliyetçiler: Yüzde 57.5 

 Sosyistler: Yüzde 52.9 

 Atatürkçü: Yüzde 52.6 

 Kemist: Yüzde 50.8 

 Laik: Yüzde 49