Eğitim Sen Amasya Şube Başkanı Mustafa Ölgün; “Geride bıraktığımız hafta iktidarın muhalefet üzerinde baskısının açık olarak görüldüğü bir hafta oldu. Yapılan soruşturmaların yeniden açılarak gözaltına alınan siyasetçiler, RTÜK kararı ile karartılan ekranlar alışageldiğimiz durumlar olmaya başladı” dedi.

Kurumsallaşmış demokrasilerde asla normal görülemeyecek bu durumların normalleştirilmeye çalışılmasına tanıklık ediyoruz diyen Ölgün; “İktidarı elinde bulunduranın muhalefete dönük baskısını normal görmek en önemli yanlış olacaktır. Emekçiler demokrasi ve özgürlüklerin en fazla kendi hakları için gerekli olduğunu bilirler. Yaşadığımız tüm baskılara ve antidemokratik uygulamalara karşı “birlik olmak” dönemin en önemli ihtiyacı olarak önümüzde durmaktadır.

İktidarın küçük ortağının TTB’yi hedef almaya devam etmesi, salgınla ilgili gerçeklerin iktidarda yarattığı rahatsızlığın sonucudur. Gerçekleri açıklamaya devam etmek, halkın salgınla ilgili doğru bilgiye ulaşmasına katkı sunmak sadece TTB açısından değil tüm kurumlar açısından öncelikli sorumluluktur. Eğitim Sen de bu konuda üzerine düşeni yapmakta kararlıdır” diye konuştu.

SALGIN KOŞULLARINDA EĞİTİM VE ÖĞRETMENLERİN ROLÜNE DİKKAT ÇEKECEĞİZ
Ölgün açıklamasının devamında; ”Dünya Öğretmenler Günü’ne sadece 1 hafta kaldı. 5 Ekim 2020 tarihinde tüm dünya öğretmenleri Dünya Öğretmenler Günü kutlamaları için bir araya gelecek. Dünya öğretmenleri, 1994 yılından bu yana, dünya öğretmenlerinin çatı örgütü Eğitim Enternasyonali’nin çağrısıyla 5 Ekim’de günlerini kutluyorlar. Türkiye’de Eğitim Enternasyonali’nin tek üyesi olan Eğitim Sen de 5 Ekim’de dünya öğretmenleriyle birlikte olacak. Bu sene Dünya Öğretmenler Günü’nde “Öğretmenler Öncülük Ediyor” teması ile salgın koşullarında eğitim ve öğretmenlerin rolüne dikkat çekeceğiz. Salgının ağır koşullarına rağmen öğrencilerinin ellerinden tutmaya çalışan öğretmenlerin tarihsel olarak bu dönemdeki etkilerini ve önemlerini vurgulayacağız. DÜNYA ÖĞRETMENLER GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN” şeklinde konuştu.

MEB’İN ACİL OLARAK SORUNLARA ÇÖZÜM ÜRETMESİ GEREKMEKTEDİR
Uzaktan eğitimde 2. hafta başladığını ancak yaşanan sorunlara hâlâ geçerli ve kalıcı çözümler üretilemediğini kaydeden Ölgün;” Eğitim Sen, çözülmesi gereken acil sorunlara dönük tespitlerini ve çözüm önerilerini bir yayınla paylaştı. Uzaktan eğitimin finansmanı, erişim, teknik altyapı, kullanım süresi, sınavlar, teknik destek ihtiyacı ve öğrencilerin yanında bulunma konularında MEB’in acil olarak sorunlara çözüm üretmesi gerekmektedir.

MEB Personel ve Temel Eğitim Genel Müdürlüklerinin geçtiğimiz hafta içinde yayınladığı yazılar bırakın sorularımıza yanıt oluşturmayı bilinmezlikleri ve kaygıları artırmaktadır. Uzaktan eğitim aracılığı ile öğrencilere katkı sunmaya çalışan öğretmen arkadaşlarımızın emeklerinden tasarruf ederek ek derslerde kesintiye gitme sonucu doğuran bu iki yazının geri çekilmesi ve ek derslerde herhangi bir geriye gidiş yaşanmaması gerekmektedir. Harcanan emek ve zaman dikkate alındığında olması gereken, öğretmenlerin uzaktan eğitim sürecinde ek derslerinde artırıma gidilmesidir. Eğitim Sen ek derslerde kesintiye gidilmesine sessiz kalmayacak ve demokratik haklarını kullanacaktır. Sorunu görüşmeler yoluyla çözmeye çalışacak ve eş zamanlı olarak tüm illerde basın açıklamaları ve toplantılarıyla kamuoyunu bilgilendirecektir. Sorunun çözülmemesi durumunda konu yargıya taşınacaktır.

MEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, 21 Eylül 2020 tarihinde 2020/6 sayılı 24 Kasım Öğretmenler Günü Genelgesi’ni yayınladı. Söz konusu genelge geçtiğimiz yıllarda da olduğu gibi “başarılı” öğretmenlerin, belirlenen kriterlere göre okul müdürleri ve ilgili komisyonlarca seçilmesini düzenlemektedir. Öğretmenlerin başarılı ve başarısız olarak ayrıştırılması ve bunu yaparken kimi kriterlerin kullanılması dolaylı bir performans denetimidir ve kabul edilmesi mümkün değildir. Dayanışmayı ortadan kaldıracak ve öğretmenleri adeta yarıştıracak bir uygulamanın bizim açımızdan kabul edilebilir bir tarafı yoktur. Öğretmen arkadaşlarımızın da böyle bir uygulamayı kabul etmeyeceklerinden eminiz. Öğretmenler 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nde kendi belirledikleri biçimde ve içerikte öğretmenler gününü kutlayacaklar.

MEB, İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı sonuçlarını 27 Eylül 2020 tarihinde açıkladı. Salgın döneminde dahi ekonomik olarak desteklenecek öğrencileri sınavla belirlemenin ve bu şekilde bazı öğrencileri elemenin anlaşılabilir ve kabul edilebilir bir tarafı yoktur. Gereksinimi olduğunu ifade eden ve bu konuda talebi olan tüm öğrencilere ayrımsız ekonomik destek sağlanması MEB’in kamusal sorumluluğudur. Salgınla birlikte ağırlaşan ekonomik koşullar dikkate alındığında bu desteğin bir an önce öğrencilere ulaştırılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.