Amasya Üniversitesi, ‘TS EN ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi’ belgesi almaya hak kazandı.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Rektör Prof. Dr. Süleyman Elmacı, Yükseköğretim Kalite Kurulunun (YÖKAK) tarafından 23 Temmuz 2015’te başlatılan, üniversitemizin de dahil olduğu çalışmaların sonuçlarının sevindirici olduğunu ve Amasya Üniversitesi faaliyetlerinin kalite standartlarına uygunluğunun belgelenmesini almanın haklı gururunu yaşadıklarını söyledi.  

Amasya Üniversitesinin tüm iş ve işlemlerinin Kalite çalışmalarımıza destek olmak amacıyla oluşturduğumuz kalite ekibinin de katkısıyla uluslararası geçerliliği olan bir belge ile standart hale getirildiğini belirten Rektör Elmacı: 

Kalite kurulumuz düzenli olarak toplanmış yıllık Kalite İç Değerlendirme Raporlarını hazırlanarak YÖKAK iletilmiştir. Üniversitemiz 2018 yılında YÖKAK tarafından dış değerlendirme sürecinden geçmiştir. Dış değerlendirme raporunda üniversitemizin güçlü yönleri ve geliştirmeye açık yönleri net bir şekilde ifade edilmiştir. Bu raporda üniversitemizde en dikkat çeken geliştirmeye açık yönleri arasında; kalite standartları içeren uygulamaların eksikliği ve akredite olan birimin olmamasının tespitidir.

TSE Kalite Standartları Eğitimlerine 120 Kişi Katıldı

Mayıs 2019 tarihinde Rektör olarak göreve başlamamla birlikte üniversitemizin kalite çalışmalarının ivme kazandığını rahatlıkla söyleyebilirim. Kalite çalışmalarına verdiğim önem neticesinde TSE Kalite Standartları eğitimleri planlanarak üniversitemizde gerçekleştirilmesi sağlanmıştır. TSE eğitmenleri tarafından verilen kalite eğitimlerine akademik- idari personel olarak 120 kişi katılmıştır. Alınan kalite eğitimleri ile üniversitemizde kalite kültürünün yeterli düzeyde yaygınlaştırılması ve kalite güvencesi konusundaki farkındalık düzeylerinin yükseltilmesini sağlanmıştır. Eğitime dayalı sürekli iyileştirme, stratejik plandaki hedeflerin kalite güvence sistemi ile entegrasyonunun sağlanması, program akreditasyon çalışmaları ve kalite yönetim çalışmalarına tüm birimlerin etkin katılımının sağlanmasının yolu da böylece açılmıştır. Eğitimler sonrasında Kalite kurulunca, Kalite Yönetim Sistemi Çalıştayı da gerçekleştirilmiştir. 

Özetle; sürekli iyileştirmeyi sağlayabilmek, verilen kaliteli eğitim, hizmet ve etkinlikleri kanıtlamak, riskleri ve ilgili maliyetleri azaltmak, kanun ve yönetmeliklere uygunluk sağlamak, akademik ve idari personelimizin iş tatmininin artmasını ve kendini değerlendirmesini sağlamak amacıyla üniversitemizde kalite standartlarını içeren bir kalite sistemi kurmak zorunluluktur. 

Amasya Üniversitesi 11.01.2020 tarihinde resmi olarak yürürlüğe sokulan Kalite Yönetim Sistemi ile pandemi sürecinde de hiç ara verilmeden gerçekleştirilen özverili çalışmalar sayesinde 14.09.2020 tarihi itibari ile üç yıllığına TS EN ISO 9001 belgesi almaya hak kazanmıştır.

Akreditasyon Çalışmalarımız Aralıksız Devam Edecek

Ayrıca Üniversitemizin 2020-2024 Stratejik Planında ki hedeflerinden olan “2024 Yılı Sonuna Kadar 5 Program Akredite Olacaktır” şeklinde hedefimiz kapsamında Fen Edebiyat Fakültemizde 3 programın akreditasyon çalışmaları aralıksız devam ederken, İlahiyat Fakültemizde 2 programın akreditasyon çalışmalarında sona gelinmiştir.

Bugün Amasya Üniversitesi olarak TS EN ISO 9001 Kalite Yönetim Sistem Belgesi”ni almanın haklı gururunu yaşıyoruz. Bu belgenin bir sonuç olmadığını esasında bir sorumluluk olduğu bilincinde olduğumuzu da ifade etmek istiyoruz.

TS EN ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesinin alınmasında başta Kalite Kurulumuz ve üniversitenin tüm akademik idari personellerine çok teşekkür ediyoruz. Alınan belgenin üniversitemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.