CHP Amasya İl Kadın Kolları Başkanı Zeynep Ateş; “Tüm dünyada kutlanan ulusal bir gün olan Dünya Kız Çocukları Günü, cinsiyet ayrımı yapmamayı temel alan önemli bir tarihtir.” Dedi.

Ateş açıklamasının dveamında şu ifadelere yer verdi; “Kız çocuklarının cinsiyet ayrımı üzerinden gördüğü eşitsizlik, ayrımcılık ve kötü muameleye karşı farkındalığın arttırılması için Birleşmiş Milletler tarafından 2012 yılından itibaren alınan kararla 11 Ekim tarihi, Dünya Kız Çocukları Günü olarak ilan edilmiştir. O günden bu yana Birleşmiş Milletler her sene farklı bir ana tema belirlemektedir. Bu sene bütün dünyanın kız çocukları "BENİM SESİM, BİZİM EŞİT GELECEĞİMİZ" (MY VOİCE, OUR EQUAL FUTURE) temasıyla seslerini duyuracaklardır. Ne yazık ki bugün takviminin dışına çıkıp hayatın gerçeklerine baktığımızda içimiz ürperiyor. Yanı başımızdaki kız çocuklarımız eğitim, sağlık, beslenme ve barınma gibi temel ihtiyaçlarına dahi ulaşamazken, şiddet sarmalının içinde büyümek zorunda kalıyor.
İstismara uğrayan, öldürülen, zorla evlendirilen, tarikat yurtlarının ve kurslarının insafına bırakılan kız çocuklarının hayatlarının nasıl da karartıldığını her gün yeni ve acı örneklerle öğreniyoruz.
Bunları dert etmek ve çözüm üretmek yerine biz, 2016 yılından beri her seferinde erken yaşta evliliklerin önünü açan ve çocuk istismarına af getirilmesi planlanan yasa tasarısını engellemek için mücadele etmek
zorunda kalıyoruz.
Adliyelerden, sokaklardan, meclis önlerinden çocukların bedeni üzerinden ellerin çekilmesini talep ederken hala 9 yaşındaki kız çocuğunun evlenip evlenemeyeceği, ergenlik döneminin çocuk doğurması için “en verimli çağ” olup olmadığı yönündeki tartışmalar adeta toplumun sinir uçlarına servis ediliyor.
Kız çocuklarını her açıdan hapseden bu zihniyet ancak yarınını hesap edemeyen bir anlayışın ürünüdür.
11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü'nde tüm devlet yetkililerine ve siyasal iktidara sesleniyoruz. Eğer bu konuda samimiyseniz gelin hep birlikte kız çocuklarının önündeki engelleri bir bir aşalım.
Toplumsal cinsiyet eşitliği derslerini kaldırmak yerine bu konunun ne kadar önemli olduğunda anlaşalım. Kız çocuklarının eğitimden geri kalmaması için eğitimde fırsat eşitliğini konuşalım. 4+4+4 sistemi ile okuldan çekilip ucuz iş gücü olarak çalışmak ya da evlenmek zorunda olan kız çocuklarına kendi ayakları üzerinde durabilecekleri bir yaşam sunalım. Ayrımcılıkla, eşitsizlikle baş etmek için kız çocuklarını geleceksizliğe hapsetmek yerine hayallerini gerçekleştirdikleri yarınlara taşıyalım”