Amasya Valisi Mustafa Masatlı Amasyadaki tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin değerlendirildiği Tarım Üst Kurulu Toplantısına Başkanlık etti.

Toplantıda Vali Yardımcısı Turgay İlhan, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Erdin Acar, İl Tarım ve Orman Müdür V. Hayrullah Göktekin, DSİ Şube Müdürü Turgut Yorulmaz, TKDK İl Koordinatörü Cengiz Dikici ve İlimizde tarım ve hayvancılık alanında faaliyet gösteren oda ve birliklerin başkanları yer aldı.

Vali Mustafa Masatlı toplantının açılışında yaptığı konuşmada tarım ve hayvancılığın Amasya ekonomisinin temel sektörleri olduğunu belirterek şunları kaydetti: “Bu sektörlerin sorunlarını çözmeyi ve gelişimlerini hızlandırmayı hedefliyoruz. Tarım sektörünün en temel sorunlarından biri olan sulama problemini çözebilmek için DSİ, İl Özel İdaresi ile Tarım ve Orman Müdürlüğümüz koordineli bir şekilde çalışmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığımızla yaptığımız görüşmeler neticesinde önümüzdeki yıl tarımsal sulama bütçemizi yaklaşık 15,6 milyon TL’ye çıkarıyoruz. Bu gelişme ilimiz tarımı için son derece önemlidir. Geçtiğimiz günlerde Sayın Tarım ve Orman Bakanımıza ilimizin sektörel sorunlarını ve taleplerini iletme fırsatı bulduk. Bazı konularda olumlu mesafe almış bulunmaktayız. Ayrıca ilimiz genelindeki sulanabilir arazilerin tespiti için gerekli çalışmaları tamamladık. Ürün bazında ise elma, çilek, kiraz ve Trabzon hurması bitkilerinin üretimin arttırılması noktasında özel çalışmalar yürütmekteyiz.

Hayvancılık sektöründe ise Ülkemizde önemli bir konumdayız. Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık ile arı yetiştiriciliği alanlarında yapacağımız projelerde bu sektörlerin İlimiz ekonomisine sağladığı katkıyı daha da arttıracağımıza inanıyorum. Bu noktada ziraat odası ve birliklerimizin öneri ve görüşlerine de açık olduğumuzu söylemek isterim.”

Vali Masatlı’nın konuşmasının ardından İlimizde faaliyet gösteren Amasya Ziraat Odası, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği, Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği ve Arı Yetiştiricileri Birliğinin başkanları sektörlerindeki son durum hakkında bilgiler aktararak, talep ve ihtiyaçlarını dile getirdiler.

Toplantının kapanışında konuşan Vali Mustafa Masatlı ise Cumhurbaşkanlığımızın 2023 hedefleri kapsamında tarım ve hayvancılık sektörlerinde İlimiz için öngörülen gelişmeyi yakalamak için çalışılması gerektiğini ifade ederek, birlik başkanlarının üzerinde durdukları kaba yem ihtiyacının giderilmesi, sütün piyasaya arzı noktasında yaşanan dönemsel sıkıntılara çözüm bulunması, yaylalara ulaşımın daha rahat yapılabilmesi için gerekli altyapının sağlanması, DOKAP projelerinden azami seviyede faydalanılması, arı kolonilerinin en uygun noktalarda konumlandırılması ve meyvecilik sektöründe verimli fidan cinslerinin seçimi konularında çalışmalara başlanacağını ifade etti.