Amasya Pancar Ekicileri Kooperatifinin, Amasya Şeker Fabrikası ve diğer iştiraklerinden 29 yılda ki kaybı, yaklaşık 2.5 milyar TL olarak hesaplandığını açıklayan Kavuncuoğlu; 

Amasya Pancar Ekicileri Kooperatifinin, Amasya Şeker Fabrikası ve diğer iştiraklerinden 29 yılda ki kaybı, yaklaşık 2.5 milyar TL olarak hesaplandığını açıklayan Kavuncuoğlu; Amasya pancar ekicileri kooperatifi 1991 yılında deposunda 80 bin ton şeker ve kasasında bugün ki para ile yaklaşık 50 milyon TL ile özelleştirilmiştir. Son 29 yılda, sadece satmayı çare olarak gören yönetimler, maliyetlerinin kat kat üstünde yapılan arıtma tesisi ve meydan tesisi ile çalışmayan rüzgar gülü, kuru küspe tesisi, ambar kaplama vb. gibi kasıtlı yanlış yatırımlarla kuruma ciddi zararlar vermişlerdir.

Ayrıca fahiş fiyata yapılan ve yıkılan rüzgar gülü davası, usulsüz pancar alımı davası, 1700 ton kayıp şeker davası ve 52 bin ton yaş küspe yolsuzluğu davası Amasya 2. ağır ceza mahkemesinde davası devam etmektedir.

1999 yılında dokuz ay boyunca işçisine maaşlarını bile ödeyemeyen, pancar bedeli ile pancar nakliye ücretlerini ödemeyecek durumda ki fabrika, batma noktasına gelmiştir. Aynı yıl 25 trilyon TL bugün ki karşılığı olarak yaklaşık 350 milyon TL hazine desteği sağlanarak fabrika batmaktan kurtarılmıştır.

2011 yılında ise fabrika tekrar batma noktasına getirilmiştir. O gün ki rakamlar ile 90 milyon TL bankalara yüksek faizle borçlandırılan fabrikanın, yüksek faizleri silinerek kalan borçları yapılandırılarak tekrar kurtarılmıştır.

1991 yılından itibaren şeker bank hissesi, pancar motor hissesi, il ve ilçelerde ki yüzlerce dekar kıymetli arsalar, Panet A. Ş.’nin tesis ve 80 dekar arsası satılmıştır.

Bununla kalmamış fabrikamız kendi sahasından kendi çiftçisinden kotasını tamamlayamaz hale gelmiştir. Aynı tarihte özelleşen Konya ve Kayseri şeker fabrikaları ise ülkemizin şeker sektöründe etkin ve söz sahibi hale gelmiştir.