Amasya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Meclis toplantısı Koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında video konferans şeklinde gerçekleştirildi.

Gündemdeki konular ve ekonomide hayata geçirilen destekler ile tedbirler kapsamında gelinen noktaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan, Amasya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kırlangıç konuşmasına şöyle devam etti.

"Değerli Meclis Üyeleri, Ekim Ayı Meclis toplantımıza hoş geldiniz. Öncelikle geçtiğimiz günlerde İzmir’de yaşanan deprem felaketinde hayatını kaybeden 116 vatandaşımıza Allahtan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Tüm ülkemize geçmiş olsun.

-Geçtiğimiz hafta içerisinde birçok alanda kamu alacaklarının yapılandırılmasını içeren paket Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edildi. Cumhurbaşkanımızın onayı ve Resmi Gazetede yayınlanmasının ardından hayata geçecek. Paket, hemen hemen tüm kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasını kapsamaktadır. Kanun yayınlandığında sosyal medya aracılığıyla bilgilendirmeler yapılacaktır. Sizlerin de bildiği gibi Ekim ayı Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı ardından yaşanan spekülatif ve suni döviz artışı 3 hafta içerisinde Türk Lirası’nın yaklaşık %10 değer kaybetmesine neden oldu. Tabi bu değer kaybında yurtdışı piyasalardaki gelişmelerin, özellikle ABD başkanlık seçimlerindeki belirsizliğin ve Covid-19 salgınında dünyada yaşanan hızlı artışın da çok etkisi oldu. Yaşanan bu tedirginlik sonucunda piyasalarda dolarda yılsonu için 9,50 TL’ler ve hatta 10,00 TL’ler konuşulmaya başlandı. Fakat, geçtiğimiz hafta sonu ekonomi yönetiminde yapılan görev değişiklikleri, Cumhurbaşkanımızın iş dünyasına yönelik verdiği güven verici ve olumlu mesajlar ve zamanında yapılan finansal müdahalelerin ardından 3 gün içerisinde Türk Lirası diğer yabancı paralara karşı yaklaşık %10 değer kazandı.

-Önümüzdeki Perşembe günü toplanacak olan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun 400 baz puan civarında faiz artırımına gitmesi bekleniyor. Açıklanacak faiz oranı döviz hareketlerinde yönü belirleyecektir. Bu olumlu hava ile birlikte yabancı yatırımcı kuruluşların Türk ekonomisine ilgisi arttı. Cumhurbaşkanımız ve ekonomi yönetimi tarafından açıklanan pozitif mesajların hayata geçirilmesi Türkiye ekonomisi için yeni bir hikayenin başlangıcı olacaktır.

-Önümüzdeki Çarşamba günü Cumhurbaşkanımızın katılımı ile video konferans yöntemiyle düzenlenecek olan toplantıya iştirak edeceğim. Toplantıda şehrimizin ve bölgemizin sorunları hakkında Cumhurbaşkanımıza bilgi vereceğim.

-Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan çatışmalar sonucunda, Azerbaycan yıllardır ermeni işgali altındaki Karabağ bölgesini geri almayı başarmıştır. Batılı ülkelerin yıllardır görmezden geldiği bu hukuksuzluk nihayet mutlu sonla noktalanmıştır.

-Covid-19 pandemisi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızlı bir şekilde artış göstermektedir. Vaka sayılarında ve ağır hasta sayılarında korkutucu boyutlarda artış vardır. Şehrimizde de artışlar kötü seviyelere ulaşmış durumda. Ticaret hayatımızı olumsuz yönde etkileyecek yeni kısıtlamalar yaşamamak için işyerlerimizde maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına önemle riayet edelim. Şu an mevcut olan en güvenilir koruyucu bunlar.

-Değerli Meclis Üyeleri, Hepinize öncelikle sağlık, sonra işlerinizde bol kazanç diliyorum."