Amasya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kırlangıç, Bloomberg HT TV'de yayınlanan ve Gözde Özköseoğlu’nun sunduğu “Günden Kalanlar” Programı’na canlı telefon bağlantısı ile katılarak Covid-19 pandemi sürecinde yapılandırmalar ve asgari ücret konularına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ATSO Başkanı Murat Kırlangıç Günden Kalanlar Programında yaptığı açıklamada şunları söyledi; "Bugün asgari ücretle çalışan işçimiz aylık net 2.324,70 TL ücret almaktadır. Fakat buna karşı Asgari Ücretin İşverene Maliyeti ise aylık 3.458 TL. dir. Yani biz her bir asgari ücretli çalışanımız için 3.458 TL ödeme yapıyoruz. Asgari ücret üzerinde devlete ödenen 1.133,39 TL vergi ve prim maliyeti bulunmaktadır. Devletimizin asgari ücretten aldığı bu vergi ve prim maliyetlerinde bir miktar indirime gitmesi ve işverenlerimizin de sağlayacağı katkı ile asgari ücret istenilen düzeye gelecektir.  

Asgari ücret tespit görüşmelerinin gerek işverenleri ve gerekse işçileri mutlu edecek şekilde sonuçlanmasını diliyorum. Bu dönemde asgari ücretlilerimizin yaşadığı sıkıntılar gibi pandemiden dolayı iş dünyasının da büyük sıkıntıları var.

Bugün tüm dünya ile birlikte pandeminin ikinci dalgasını yaşıyoruz. İkinci dalganın iş dünyası üzerindeki etkileri birinci dalgaya göre çok daha fazla. İş dünyası gerçekten büyük bir sıkıntı içerisinde. İşler durma noktasına geldi ve insanlar kiralarını ödeyemez durumdalar. Özellikle pandemiden en çok etkilenen sektörlerde işyeri kapanmaları başladı.

En kısa sürede tüm sektörler için MÜCBİR sebep ilan edilmeli ve bu kapsamda yeni teşvik paketleri ile iş dünyasına destek sağlanmalıdır.

Ayrıca SGK, vergi ödemeleri ötelenmeli ve pandemi kapsamında kullanılan kredilerin geri ödemeleri de ertelenmelidir. Gerekli destek ve ertelemelerin hayata geçirilmemesi durumunda işyeri kapanışlarının artarak devam edeceğini görebiliriz.
Pandemi’nin iş dünyası üzerindeki etkilerini azaltmak amacıyla 17.11.2020 tarihinde yürürlüğe giren 7256 sayılı Bazı alacakların yapılandırılması kanunu kapsamında SGK ve Vergi yapılandırma başvuruları yoğun bir şekilde devam ediyor. Yapılandırma Bu dönemde iş dünyası için atılmış önemli bir adımdır" diye konuştu.