Amasya Valiliğin koordinesinde İl Özel İdaresi ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün yürüttüğü ortak proje çerçevesinde Kiraz Fidanı Dağıtım Töreni gerçekleştirildi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde gerçekleşen programda Amasya Valisi Mustafa Masatlı,protokol üyeleri ve çiftçiler yer aldı.

Programda ilk olarak konuşan İl Tarım ve Orman Müdür V. Hayrullah Göktekin projenin detaylarına ilişkin bilgiler verdi. Daha sonra Amasya'da üretim yapan bir kadın çiftçi, fidan dağıtımından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, teşekkür etti.

Törende son konuşmayı yapan Vali Mustafa Masatlı ise yeni dünya düzeninde tarımsal üretimin stratejik önemine vurgu yaptığı konuşmasında şunları kaydetti: “Bütün dünyanın gıpta ederek baktığı bu topraklarda insanımız yaptığı üretimle, ekonomimize can vermektedir. Dünyada iyi bir tarım ülkesi olarak gösteriliyoruz. Yeni dünya düzeninde ülkeler kendi kendine yetebilen, gıda arzı bakımından dışa bağımlı olmayan bir konuma gelmek istiyorlar. Son yıllarda Sayın Cumhurbaşkanımızın Başkanlığında hükümetimiz bütün alanlarda olduğu gibi tarım alanında da önemli başarılara imza atmıştır. Bu başarıların yanı sıra teknik personelinden ekipmanına, tohumdan gübresine, hibe desteğinden teşvike kadar farklı alanlarda tarım sektörümüz ve çiftçimiz için çaba sarf edilmektedir.

Bu noktada bizlerin yapması gereken 2023 hedefleri doğrultusunda tarım ve diğer alanlarda Amasya için belirlenen hedefleri gerçekleştirmektir. Bugün hayvancılıkta ülkemiz ortalamasına göre iyi bir konumdayız. Tarımda ise ülkemiz genelinde şeker pancarı tohumunda birinci, kuru soğanda ikinci, Amasya elmasında üçüncü, bamya ve salatalık dahil çeşitli ürünlerde de beşinci sırada yer almaktayız.

Bunlarla birlikte Amasya denince akla meyve ve meyvecilik gelmektedir Geçmiş yıllarda bu alanda pek çok çalışma hayata geçirilmiştir. Bizde bu çıtayı daha yukarılara taşımak için çeşitli çalışmalar yapmaktayız. Bunların sonuncusu ise İl Özel İdaremiz tarafından finanse edilen, Tarım ve orman Müdürlüğümüzün rehberliğinde gerçekleştirdiğimiz kiraz fidanı dağıtımıdır. 

Bu projenin yaklaşık bedeli 350.000 TL’dir. Bu fidanları toprakla buluşturduktan sonra önemli olan iç ve dış piyasaya bu kirazları pazarlamak ve ilimize katma değer sağlamaktır.

Ülke olarak dünyada söz sahibi olmak için daha çok üretmemiz ve ürünlerimizi dünya pazarlarına sunmamız gerekmektedir. Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedefimiz ancak bu şekilde gerçekleşecektir. Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde Bakanlıklarımız, kamu kurumlarımız ve özel sektörümüzle bunu hep birlikte başaracağız.

Bu projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen İl Özel İdaremize ve Tarım ve Orman Müdürlüğümüze teşekkür ediyor, toprakla buluşacak fidanların üreticilerimize bol kazançlar getirmesini diliyorum.” Valimiz Mustafa Masatlı’nın konuşmasının ardından üreticilere kiraz fidanlarının dağıtımı yapıldı.