CHP Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer TBMM’de görüşülen bütçe kanunları ile kesin hesap kanunları ve bu kanunlarda değişiklik yapan kanun teklifinde bir konuşma yaptı.

Tuncer; 2020 yılını da büyük ekonomik sıkıntılar ve pandemiyle bitiriyoruz. Gelişmiş ülkelerin pandemi döneminde vatandaşlarına hizmet yarışı içine girdiğini izlerken iktidarının vatandaşına IBAN numarası verip para istediğini, esnaf ve sanayicileri borçlandırdığını, "İş yerlerinizi kapatın, şükredip dua edin." dediğini ve 5 maskeyi dahi dağıtmayı beceremediğini izledik.

Türkiye tarihinde hiç örneği görülmeyecek biçimde, muhtaca bir kap sıcak yemek kapısı olan aşevlerinin hesaplarını kapattınız; aşevlerine yaptığınız bu ayıpla asırlar boyu anılacaksınız.

Pandemi döneminde siz, merkezî Hükûmet olarak tam bir yönetimsizlik örneği sergilerken yerel yönetimlerde Cumhuriyet Halk Partili 2 ilçe belediyesi neler yaptı şimdi sizlere onu anlatacağım.

Amasya'nın merkez dâhil 7 ilçe ve 1 belde belediyesi bulunmaktadır. Bunlardan Gümüşhacıköy ve Merzifon, 2014 yılından beri CHP'li Belediye Başkanlarınca yönetilmektedir. Fetret Dönemi'nde Osmanlı'nın dağılmasını önleyen Çelebi Mehmet'in, Viyana kapılarına dayanan Kara Mustafa Paşa'nın ve bölgenin parlayan yıldızı olan Merzifon'da neler yapıldı? Öncelikle, Merzifon halkını pandemi konusunda bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi amacıyla büyük bir çalışma başlatılmış, ilçedeki tüm kanaat önderleri, muhtarlar, siyasi partiler, STK'ler ve Kaymakamlık Vefa Destek Grubuyla koordineli çalışma kararı alınmıştır.

Pandemi döneminde evlerinde kalmak zorunda olan yurttaşlarımız için kuru gıda; soğan, patates ıspanak, pırasa, lahana, marul, elma, portakal gibi yaş sebze ve meyve paketleri hazırlanmış, belediye personeli aracılığıyla 56 bin nüfuslu ilçede 12 bin haneye dağıtılmıştır. İlçe nüfusu dikkate alındığında gıda yardımının büyüklüğü ortaya çıkmaktadır. Salgın sürecinde ihtiyaç duyulan maske, eldiven, siperlik, tek kullanımlık tulum, dezenfektan, kolonya ve temizlik ürünleri Merzifon halkına ve salgın sürecinde büyük özveriyle çalışan Devlet Hastanemize, İlçe Sağlık Müdürlüğü başta olmak üzere, kamu kurumlarına, sivil toplum örgütlerine ve özel iş yerlerine dağıtılmıştır. Belediyeye ait Doktor Nezih Caner Evde Bakım ve Sosyal Hizmetler Koordinatörlüğü başta olmak üzere, tüm Belediye personeli yirmi dört saat; kesintisiz, ihtiyaç sahibi, yaşlı, bakıma muhtaç ve pozitif vakalı yurttaşların alışveriş, fatura ödeme, ilaç alma, sağlık kurumlarına ulaşma ihtiyaçlarını karşılamış, ilçenin tüm esnaflarının ve kamu dairelerinin de periyodik ateş ölçümlerini yapmıştır. Hastane ve eczaneler başta olmak üzere, tüm kamu kurum ve kuruluşlar ile iş yerlerinde ve açık alanlarda belediye temizlik ve itfaiye ekiplerince mütemadiyen dezenfekte çalışmaları devam etmektedir. Pandemi süresince sağlık personellerine yoğun ve zorlu mesaileri süresince sıcak yemek servisi yapılmış ve yapılmaya devam etmektedir. Siz, yardımları kesmeye çalışsanız da Merzifon Aşevinde her gün bin ihtiyaç sahibi insanımıza sıcak yemek hizmeti sunulmakta, yaşlı, hasta ve engelli vatandaşlarımızın ise evlerine servis edilmektedir. Pandemi nedeniyle yüz yüze eğitim alamayan öğrencilerimize kitap ve tablet yardımı, ihtiyaç sahibi yurttaşlara yakacak kömür ve odun yardımı yapılmış ve yapılmaya da devam etmektedir.

Sayın milletvekilleri, bütün bu saydıklarımı ve hatta sayamadıklarımı 56 bin nüfuslu, Cumhuriyet Halk Partili ilçe Belediyesi yapmıştır. Emeklerinize sağlık Alp Kargı Başkan, emeklerinize sağlık Belediye personelimiz.

Gümüşhacıköy ilçemiz 14 bin nüfusuyla emeklilerin ve çiftçilerin çoğunlukta olduğu, kadının ve erkeğin hem haklar konusunda hem de sayısal olarak eşit olduğu, kadim, kadim olduğu kadar da şirin bir ilçemizdir. Belediye Başkanımız Zehra Özyol Başkanlığında, pandemi süresince ihtiyaç sahibi ailelere bugüne kadar 1.035 adet gıda yardımı yapılmış ve bu yardım karantinadaki vatandaşlarımıza yapılmaya devam etmektedir. Pandemiden dolayı iş yerleri kapanan kuaför, berber, kahvehane, lokanta gibi iş yeri sahiplerine ve çalışanlarına sebze, meyve, ekmek ve kuru gıda yardımı yapılarak destek olunmuştur. Sebze, giysi ve köy pazarları ile hayvan pazarlarında yurttaşlarımıza 100 bin adetin üzerinde maske, eldiven ve dezenfektan dağıtılmıştır.

Belediye'ye ait iş yerlerinde kiracı olan esnafımızdan iki ay süreyle kira alınmamış, kamu kurum ve kuruluşları, parklar, pazar alanları ile açık alanlar, ticari taksi ve dolmuşlar düzenli aralıklarla dezenfekte edilmiştir. Yeni öğretim yılının ilk günü, anaokulu ve ilkokul öğrencilerine çocuk maskesi, ortaokul ve lise öğrencilerine cerrahi maske ve su dağıtımı yapılmıştır. Sadece insana hizmetle kalınmamış, sokak hayvanları için ilçenin muhtelif yerlerine su ve mama kapları yerleştirilmiş ve mama dağıtımı yapılmıştır. Çok küçük bir bütçeye sahip ilçe belediyesinin bütçesinden sadece pandemi tedbirleri kapsamında 1 milyon liranın üzerinde harcama yapılmıştır. Bütün bu destekleri ve canla başla çalışmaları için İlçe Belediye Başkanımız Sayın Zehra Özyol'a ve belediye çalışanlarımıza sonsuz teşekkür ediyoruz.

2021 yılı veda bütçesi üzerindeki konuşmamı tamamlarken millet ittifakının iktidarda olacağı 2022 yılı bütçe görüşmelerinde buluşmak üzere hepinize saygılarımı sunuyorum.