Meteoroloji Genel Müdürlüğünün 2020 Yılı Türkiye Kuraklık Haritasına göre Amasya ve Çorum yağış azlığına bağlı olağanüstü bir kurak dönem geçirdi.

Azalan yağışlar, kuruyan sı kaynakları, çatlayan topraklar. 2020 dünyanın son 100 yılda gördüğü en sıcak yıllardan biri olarak ayıtlara geçti.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün 2020 Yılı Kuraklık Haritasını Ocak ayında paylaştı. 12 aylık analiz iç kesimlerde kuraklığın çarpıcı boyutunu ortaya çıkardı. Çorum ve Amasya olağanüstü kurak anlamına gelen siyaha boyandı.  Bu iki şehir geçen yıl en az yağış alan yerler oldu.  Amasya’nın adı Suluova olan ilçesi bile susuz kaldı.

Suluova Belediye Başkanı Fatih Üçok, “Özellikle son birkaç yıldır biz küresel ısınmayı şehir olarak fazlasıyla hissediyoruz. Su kaynaklarımızın yetersiz kalması bununda en büyük göstergesi. Her taraftan şırıl şırıl sular akardı, su akan dereler kurudu. 
Gereksiz su kullanımının önüne geçmek için yoğun bir caba sarf ediyoruz. Bahçe sulamalarını engellemeye çalıştık ve bilinçsiz su kullanımının önüne geçmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz, göstermeye de devam edeceğiz.” Dedi. 

Suluova ilçesinde bulunan Yedikır Baraj gölü 2020 yılında yaşanan kuraklığın fotoğrafını en net gösteren yer. Su o kadar geniş bir alandan çekilmiş ki gölün tam ortasında bulunan ada bütünüyle ortaya çıkarken o adaya yürüyerek gitmek de mümkün.

Yedikır Barajı tarımsal sulama için kullanılıyor ama 4 yıl önce adaya kayıklarla gidilirken bugün ise yürüyerek gidilebiliyor.  Kentin içme suyunu karşılayan Derinöz barajında da aynı tablo hakim, su oldukça azalmış durumda.