Amasya İl Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürü İsa Kaya, süt ve süt tozunda aflatoksin m1 analizi için numune kabulüne başladıklarını açıkladı.

Kaya açıklamasına devamla; Süt, doğumdan itibaren en temel ihtiyaçları karşılayan kritik bir besin maddesidir. Her zaman insan beslenmesindeki önemi ve insan sağlığına olan tartışılmaz faydaları ile gündeme gelen süt, doğumdan itibaren en temel besin maddelerine olan ihtiyacı karşılayan kritik bir gıda maddesidir.

Sütte aflatoksin tayini kimyasal yöntemlerle laboratuvarlarda uzun süren işlemler sonucunda yapılabilmektedir. Aflatoksin M1 tayini oldukça zor ve maliyetli bir analizdir.

Aflatoksinler insan ve hayvanlarda akut ve kronik zehirlenmelere neden olan metabolitlerdir. Aflatoksinin süte bir yoldan, süt ürünlerine ise iki farklı yoldan bulaşması söz konusu olabilir. Sütler ancak süt ineklerinin Aflatoksin B1 (aflatoksinin en önemli ve toksik formu) içeren yemlerle beslenmeleri sonucunda Aflatoksin M1 ile kontamine olurlar. Yemlerle birlikte alınan Aflatoksin B1’in bir kısmı ineklerin karaciğerinde metabolize olarak Aflatoksin M1’e dönüştürülür ve süt bezleri ile süte salgılanırlar. Bunun sonucunda bu sütlerden elde edilecek diğer süt ürünlerinin de Aflatoksin M1 ile kontaminasyonu söz konusu olabilir. Aflatoksinlerin en önemli kaynakları; küflenmiş yemler, uygun olmayan koşullarda depolanmış olan yemler ve uygun olmayan şekillerde hazırlanmış hayvan yemleridir. Hayvanlar bu sağlıksız koşullarda bulunan küflü yemlerle beslendikleri zaman mikotoksinler belirtilen şekilde süte geçmektedir.

Sütte Aflatoksin M1 miktarının bir litrede 0.05 mikrogramın üzerinde bulunması sarılığa, karaciğerde ciddi tahribata neden olmaktadır.

Tarım ve Orman Bakanlığımız gıdaların üretimden sofralarımıza ulaşana kadar geçen sürecin her aşamasını dikkatle takip etmektedir. Gıdaların soframıza ulaşması kadar güvenilir olması da oldukça önemli bir husustur. Bu doğrultuda Müdürlüğümüzde Aflatoksin B1, B2, G1, G2 analizleri 2020 yılı içerisinde numune kabulüne başlanmıştı, üretimin son aşamasında tespit edilebilen süt ve süt tozunda Aflatoksin M1 analizine de yapılan çalışmalar sonuçlandırılarak numune kabulüne başlanmıştır. Gıda güvenliğinin sağlanması hususunda daha çok çalışıp daha fazla üretmeye devam edeceğiz.