05 com tr Haber | Amasya Gazetesi - Son Dakika
HV
19 MART Salı 12:39

Vali Masatlı: ‘UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine Alınmamız Amasya’ya Önemli Katkılar Sağlayacaktır’

Amasya Valisi Mustafa Masatlı Harşena Kalesi ve Kral Kaya Mezarlarının Unesco Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesine alınma çalışmaları kapsamında düzenlenen hazırlık toplantısına başkanlık etti.

AMASYA
Giriş Tarihi : 08-04-2021 10:26   Güncelleme : 08-04-2021 10:26
Vali Masatlı: ‘UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine Alınmamız Amasya’ya Önemli Katkılar Sağlayacaktır’

Amasya Valisi Mustafa Masatlı Harşena Kalesi ve Kral Kaya Mezarlarının Unesco Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesine alınma çalışmaları kapsamında düzenlenen hazırlık toplantısına başkanlık etti. Toplantıda ayrıca Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı, Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ, Samsun Rölöve ve Anıtlar Müdürü Ali Sarıalioğlu, çeşitli kurumların il müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve ilgili mahalle muhtarları yer aldı.

Vali Mustafa Masatlı toplantının açılışında yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “Amasya 14 medeniyetin hüküm sürdüğü, köklü tarihiyle Osmanlı’dan Selçuklu’ya kadar birçok medeniyetin kültürel miraslarına sahip eşsiz bir şehirdir. Bizler bu kültürel eserlerin şu anki mirasçıları ve bu değerleri geleceğe taşımakla görevli emanetçileriyiz. 2015 yılında Harşena Kalesi ve Kral Kaya Mezarları Unesco Dünya Kültür Mirası Geçici Listesine dahil edilmişti. O tarihten bugüne yavaş işleyen süreci hızlandırmak adına Amasya Belediyemizle birlikte çalışmalara başladık.

Bunun neticesinde 2020 yılı Ağustos ayında Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile koordine içerisinde gerekli protokolleri imzaladık. Geçtiğimiz Şubat ayında ise Kültür ve Turizm Bakanlığı Uzmanlarımızın katılımıyla, ilk saha hazırlık toplantımızı yaptık. Şuanda ise önemli bir noktaya ulaşmış bulunmaktayız.

Halihazırda Unesco Dünya Kültür Mirası sınırlarını belirleyecek olan taslak harita hazırlandı. Bugün bu taslak haritayı değerlendirmek ve paydaş kurum ve kuruluşların görüşlerini almak üzere toplanmış bulunuyoruz. Bu çalışmaları kısa sürede tamamlar ve süreci olumlu şekilde sonuçlandırırsak, Amasya adına çok önemli bir işe imza atmış oluruz. Bu sürecin olumlu sonuçlanması hem Amasya turizmine, hem de ekonomisine yüksek düzeylerde katkı sağlayacaktır. Hepinize sürece vereceğiniz katkıdan ötürü teşekkür ediyor, yapacağımız çalışmaların Amasya’mıza hayırlı olmasını temenni ediyorum.

Vali Mustafa Masatlı’nın konuşmasının ardından Amasya Müze Müdürü ve Alan Başkanı Celal Özdemir tarafından, Unesco Dünya Kültür Mirası Taslak Sınırları ve sürece ilişkin bilgilendirmeler yapıldı. Toplantıda daha sonra katılımcılar görüş alışverişinde bulunarak, sürece dair önerilerini dile getirdiler.

Ali Rıza AĞIŞAli Rıza AĞIŞ

YORUMLAR
Reklamı Geç
Advert