Sadece bir hafta içerisinde değil, yılın her gününde engelsiz bir hayat için çözümler aramak, onların temel ihtiyaçlarını karşılamak ve toplumla bütünleşmelerini sağlamanın herkesin ortak sorumluluğu olduğunu belirten Merzifon Engelsiz Yarınlar Derneği Başkanı Ayten Altunkaynak, “Günümüzde artık engelli olmak ya da günlük hayatını devam ettirebilmesinde engellerle karşılaşılması, yalnızca bu vatandaşlarımızı ve ailelerini değil, vicdani sorumluluk taşıyan toplumun tüm bireylerini yakından ilgilendiren bir konudur. Bu nedenle, engelli vatandaşlarımızın hayatın her alanında var olmalarını ve kimseye muhtaç olmadan hayatlarını sürdürebilmeleri için birey ve toplum olarak bu kardeşlerimizi anlayabilmeli ve yaşadıkları sorunlarla ilgili olarak empatik düşünebilmeliyiz. Karşılaştıkları sorunların çözümüne katkıda bulunmalı ve onlarsız eksik olduğumuzu ve birlikte daha güçlü olabileceğimizi hissettirmeliyiz. Unutulmamalıdır ki bu bir lütuf değil bir hakkın teslimidir. Bunun içindir ki sadece bu hafta içerisinde değil yılın her gününde engelsiz bir hayat için çözümler aramak, onların temel ihtiyaçlarını karşılamak ve toplumla bütünleşmelerini sağlamak hepimizin ortak sorumluluğudur” dedi.

Dernek Başkanı Altunkaynak yaptığı açıklamanın devamında; “En başta bakışlardaki ve zihinlerdeki engellerin kalkması için ciddi bir zihniyet dönüşümü için çalışılmalıdır. İstihdam, eğitim, sağlık, bakım, iyileştirme gibi kurumsal hizmetlerdeki iyileştirmeler sonucunda artık hayatın her alanında kendilerini ifade edebilmeleri için imkânlar oluşturulmaya çalışılmaktadır. Bu iyileştirmelerin daha da anlam kazanması için sadece devletimizin sunduğu imkânlarla yetinilmemeli her modern toplumlarda olduğu gibi bizde de sivil toplum örgütleri başta olmak üzere tüm vatandaşlarımızın katkı sunmaları gerekir.

Tüm engelli bireylerin öncelikle yaşadıkları ortamda kendilerine yeterli hale gelmesi için tedbirler alan ve bu hizmetleri uluslararası standartlarda sunma amacını taşımalıyız. Tüm engelli bireylerimiz ve ailelerimiz için hayatın her alanında etkin hâle gelmesi için çalışmalarını sürdürülmelidir. Kardeşlerimizin hizmete erişimde karşılaştıkları engellerin kaldırılmasına çalışılmalıdır.

Engelli vatandaşlarımıza dair sorunlar ve çözüm önerileri bu hafta içerisinde yoğun bir şekilde gündeme gelmektedir. İnsanlığın ortak sorunu olan ve bir gün her insanın başına gelme ihtimali olan engellilik hali ancak toplum tarafından bilinçli hareket edilerek engelsiz bir yaşam haline dönüştürülebilir. O halde engellilerimizin hayata engelsiz bir şekilde katılımlarının sağlanması, yaşam standartlarının iyileştirilmesi ve yükseltilmesi için toplum, birey, kurum ve kuruluşlar olarak hepimize ayrı ayrı görev ve sorumluluklar düşmektedir. Çağdaş toplum anlayışıyla hareket edilmesi gerektiği unutulmamalı ve bu doğrultuda insan onuruna yakışır bir şekilde hayata katılımları sağlanmalıdır. Unutulmamalıdır ki bilinçli bir toplum oluşturmak bilinçli nesiller yetiştirmekten geçer” ifadelerini kullandı.