Sütlerin günlük olarak alınıp, Amasya geneli 169 adeti köylerde bulunan süt evlerinde anlık soğutulduğu ifade edildi.

 

  Merkezi Merzifon’da bulunan Amasya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Birliğimize üye üreticilerimizin işletmelerinde üretmiş oldukları çiğ sütler, köy merkezlerinde bulunan süt evleri ve 5 ana merkezde bulunan yerleşik süt soğutma tanklarına alınarak toplanmaktadır. Nisan ayı içerisinde günlük 85 ton ortalama çiğ süt miktarına ulaşılmış ve üretime devam edilmektedir.

 

  İlimiz genelinde 169 adeti köylerde bulunan süt evlerimizde üreticilerimizin üretmiş olduğu sütler sabah ve akşam teslim alımı yapılarak anlık soğutulması sağlanmaktadır. Ayrıca Merzifon, Suluova, Gümüşhacıköy, Amasya Toklucak ve Göynücek ana merkezlerimizde bulunan laboratuvarlarımızda tüm kalite kontrolleri yapılarak üretilen sütlerin süt sanayine sevkiyatları gerçekleştirilmektedir.

 

  Merkezlerimizde toplanan sütlerin bir kısmı Amesia Gıda markası adı altında kaşar peynir, tereyağı, beyaz peynir, örgü peynir, tel peynir, klasik peynir, sakız çökelek, 3 ve 5 litrelik ambalajlarda pastörize süt gibi süt grubu ürünler elde edilmektedir. Üretimi gerçekleştirilen ürünler Amesia satış mağazalarımızda, bayilerimizde ve e-ticaret üzerinden kargolama yöntemiyle tüketicilerimizle buluşturulmaktadır.

 

  Üretmiş olduğumuz sütlerin Nisan ayı ortalama kalite değerleri aşağıdaki gibidir:

 

  Günlük ph değeri: 6,76 - Günlük sh değeri: 6,5 - Yağ oranı:3,81 - Yağsız Kuru Madde Oranı: 8,82 Kuru madde: 12,63- Yoğunluk: 29,45 - Protein değeri: 3,24