Merzifon’da esnafları ziyarette bulunan Amasya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkan Adayı Mahmut Demir, geçmişte kooperatif üyelerine çok sayıda yapmış olduğu hizmetleri sıralayarak, tekrar seçilmesi halinde daha iyi hizmet etmeye devam edeceklerini söyledi.

   Amasya Şeker Fabrikası’nda 2010 yılına kadar 15 yıl Amasya Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapmış olan Amasya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkan Adayı Merzifon’u ziyaret etti.

  Gerçekleştirilen ziyarette güçlü bir kadro hazırlayarak seçim çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Amasya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkan Adayı Mahmut Demir, “Bölgemiz çiftçisine yarım asırdır gübre tohum zirai ilaç sulama makina ekipman konusunda her türlü desteği sunmakta büyük gayreti içerisinde olan, geçtiğimiz dönemlerde “Türkiye Tohumcular Birliği” ve Türkiye Tohumcular Dağıtıcılar Birliği” başkanlığında büyük başarıları bulunan Türeli Zirai Aletler Yönetim Kurulu Başkanı Ziraat Mühendisi Sayın Ayhan Bilgin, Yolüstü ve Ortaova Köyleri Sulama Kooperatif Başkanı Ömer Alkoç, Gümüşhacıköy ve Merzifon Esnaflarından Aziz Bilgen, Merzifon Ziraat Odası Yönetim Kurulu üyesi Sayın Mehmet Korkmaz, Gümüşhacıköy Çiftçilerimizden Sayın Ali Atay, Gümüşhacıköy Eski Ziraat Odası Başkanı Sayın Muharrem Özkoparan, Gümüşhacıköy Mahalle Muhtarlarımızdan Sayın Bircan Maden’e tam destekleri ve büyük titizlik ile birbirinden değerli kıymetli insanlarla güzel bir kadro oluşturulduğunu ve bilinçli bir kadroyla yola çıkıldığını belirtmekteyiz.” dedi.

   Merzifon halkını selamlama ve sahada olduklarını göstermek adına Kongre sürecinde birçok köyü ziyaret etmeye çalıştıklarını belirten Başkan Adayı Mahmut Demir, ulaşılmayan, ziyaret edilmeyen köyün kalmayacağını söyledi.

   Amasya Şeker Fabrikası’nda 15 yıl Yönetim Kurulu Başkanlığı yapmış olan Amasya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkan Adayı Mahmut Demir, “ Tüm ilçeleri gezdiğimizde gördüm ki, bizim görev yaptığımız dönemdeki güzellikleri insanımız unutmamış. Çünkü Türk insanının vefasını gezdiğimiz yerlerde görüyoruz. Bilakis, bizi özlemişler. O yüzden gittiğimiz her yerde düğün edasıyla karşılanıyoruz. Memleketimiz insanına verdiğimiz her emeğin, her alın terinin kendilerine analarının ak sütü gibi helal olsun. Bizim milletimiz kadirşinas bir millet. Kendine yapılanları, kendine yapılan güzellikleri, unutmayan bir toplumuz. Böyle bir topluluğun bir parçası olmaktan da gurur duyuyorum. Allah nasip ettiği sürece, aziz milletimize hizmet etmeye devam edeceğiz inşallah.” şeklinde konuştu.

  İmkânların kısıtlı olduğu dönemlerde Amasya Şeker Fabrikası’nın hissesini yüzde 22’den yüzde 72’ye çıkardığını hatırlatan Başkan Adayı Mahmut Demir, “Biz kendimizle ilgili çok şey anlatmamıza gerek yok. Geçmişte neler yaptığımızı bütün çiftçi üyelerimiz biliyorlar. Kıt kanaat imkânların olduğu dönemde, fabrikanın hissesini yüzde 22’lerden, 72’lere çıkarmak, Yeni Çeltek Kömür işletmelerinde çiftçimizin hissesini yüzde 16’dan, yüzde 36’ya çıkarttık. Amasya Şeker Fabrikasını 600 bin Türk Lirası olan sermayesini 43 Milyon Türk Lirasına biz ulaştırdık. Mevcut şeker fabrikaları içinde en modern meydan tesisini biz yaptık. Türkiye’de ilk kez, son teknoloji 2 adet 6 sıralı, 2 adet 3 sıralı pancar hasat makinasını ve 2 adet yükleme makinasını çiftçimizin hizmetine biz sunduk. Pancar çiftçilerimizin ihtiyaç duyduğu noktalara bölge kantarlarını biz açtık. Çiftçilerin emeğini sömüren, küspe tekelini biz kaldırdık. Turnike sistemini ayarladık ve böylece küspe alım

sırasında yaşanan aksaklıkların önüne geçtik.. Geçmiş dönemlerde devir aldığımız 82 milyon Türk Lirası borcu biz ödedik.” dedi.

  Pancar üretimi yapacak olan çiftçiler için her türlü desteği ve kolaylığı sağlayacaklarına söz veren Amasya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkan Adayı Mahmut Demir, “İnşallah önümüzdeki dönemlerde daha iyi şeyler yapacağız. Fabrikanın içindeki kuru küspe tesislerini ufak bir yatırımla gübre üreten bir tesis haline getireceğiz. İşçilerimiz ekeceği gübreleri de biz temin edeceğiz. Tabi bunları verirken, hem pancar ekimine teşvik etmek ve pancar verimini arttırmak için yapacağız. Fabrikanın kullanılmayan arsaların üzerindeki güneş enerjisi projemiz var. Pancar eken çiftçilerimize enerji desteği vereceğiz. Ve çiftçilerimize 4 ay vadeli hiçbir faiz uygulamadan mazot desteği vereceğiz. Çiftçilerimize yıl boyunca tarımsal bilgi, eğitim semineri ve teknoloji desteği vereceğiz. Bütün bu planlamaların üstünde kısa ve orta vadede en önemli hedefimiz; yarım kalan teknolojik yatırımları tamamlayıp, fabrikamızın günlük pancar işletme kapasitesini yükselterek karlılığını arttırmak olacaktır.” diye konuştu.

  Amasya ve ilçelerinde her yıl kooperatif faaliyet alanında kalması gereken 3 milyon Türk liranın Amasya dışına gittiğini vurgulayan Amasya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkan Adayı Mahmut Demir, “Her yıl Amasya ve ilçelerinde kooperatifin faaliyet alanı içerisinde kalması gereken 3 milyon para Amasya dışına gidiyor. Dolayısıyla bunun bizim çiftçimizin cebinde kalmasını istiyorum. Diğer yapmayı düşündüğümüz projelerin katma değer üretmeye başladığı zaman, yıllık artı bir güncel parayla 100 milyonluk tasarrufa gideceğiz. Ve burada lüks harcamalardan, üretime katkısı olmayan bir sürü harcama kalemleri var. Yönetim Kurulu maaşının dışında aldığı ücret kendi maaşlarının bir buçuk katına ulaşmış. Adam Allahtan korkar. Burada görev yapıyorsanız yönetici buradan para kazanmaz. Maaş adı altında katkı adı altında bu tür şeyler peşinde olunmamalı. Üretim yapan çiftçinin cebine kaç kuruş daha fazla koyabiliriz, onun hesabını yapmalıyız. Üreticilerinin geçimini sağlayacağı bir yer yapıyoruz, yöneticilerin değil. Dolayısıyla geçmişte olduğu gibi o borçları ödeyeceğiz. Fabrikayı bir kez daha düze çıkaracağız. Amasya ekonomisine katkı yapmasını sağlayacağız. Bizim faaliyet alanımızda 11 tane ilçemiz var. Amasya’nın tamamı, Samsun İline bağlı Vezirköprü, Havza ve Lâdik’in bir kısmı, Tokat Erbaa ilçesinin tamamı Niksar’dan bir bölümü, Çorum’da da Ortaköy, Mecitözü ilçeleri bize bağlı geniş, faaliyet sağlıyoruz. Çiftçilerimizin Ekonomik yönden bizi ilgilendiren her kısımdan refaha kavuşmaları için elimizden geleni yapacağız. Bunu özellikle söylüyorum burası bir sivil toplum örgütü. Hiçbir siyasi partinin arka bahçesi değil. Olmamalı da. Biz tüm siyasi partilere eşit mesafedeyiz. İnşallah Temmuz ayında olmasını beklediğimiz kongrenin önce ülkemize sonra Amasya’mıza, alın teriyle ekmek kazanan çiftçilerimize hayırlı olmasını temenni ediyoruz. Bu bir yarış. Biz spordan gelen insanlarız. Kazandığımız zamanda kaybettiğimiz zamanda rakiplerimizin elini sıkmasını biliriz. Rakiplerimize söylemek istediğimiz Allah herkesin, işini gücünü rast getirsin. Katılımlarınızdan dolayı da siz kıymetli basın mensuplarına teşekkürlerimi iletiyorum.” ifadelerini kullandı.