Amasya Visi İbrahim Hil Çomakin, ilçe merkezindeki çeşmenin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bölünmez bütünlüğü için şehitler verildiğini belirterek, "Çok şükür, uğruna ölen şehitleri duğu için bu topraklara vatan diyoruz. Bu toprak şehit kanlarıyla lanmıştır. Şehitleri sayesinde mukaddes değerleri Kur'an, ezan, bayrağımızı koruyor, millet arak yaşamaya devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.
 
     Şehitlerin asla unutulmayacağını vurgulayan Çomakin, bu vatan için şehit an yiğitlerin kplerinde sürekli yaşatılacağını söyledi. Şehitlerin adının değişik vesilelerle caddelere, ylara, köprülere, okullara, çeşmelere verildiğini anlatan Çomakin, gençlere, çocuklara, öğrencilere bu toprakların nasıl vatan yapıldığını hatırlatma adına bunların birer nişane duğunu kaydetti.
 
     Bu tür eserlerin, toprakların tapu mahiyetinde duğuna dikkati çeken Çomakin, "Bu eserleri insanlarımız gördükçe şehitleri i rahmetle, saygıyla anıyorlar. Bu ülkenin üzerinde oynanan oyunların farkına varıyorlar. Bu da manevi değerlere sahip çıkmak için bir tür gösterge uyor." dedi.
 
     Şehidin eşinin şiiri duygulandırdı
 
     Şehit Kulaksız'ın eşi Sibel Kulaksız ise 2015'de şehit düşen eşi Arslan Kulaksız, Yarbay İhsan Ejdar, Astbay Rahmi Yılan, Er Recep Bodur, Er Mustafa Bilgili, özel harekat pisleri Kubilay Er, Gülin Tırpan ve İdris Bat'a Allah'tan rahmet, ailelerine sabır diledi.
 
     Çeşmenin yapılmasında emeği geçenlere teşekkür eden Kulaksız, daha sonra gözyaşları içinde eşi için yazdığı şu şiiri okudu:
 
     "Sevgili eşim, aşkım, şehidim, canım, yürek sızım, çocuklarımın babası, nur yüzlüm. Biz geldik, seni çok özledik, hasretinle, özleminle yandık. 8 ay 15 gün du, bugün
 canımızdan can gitti. Sen demez miydin ben ölünce
 kızımın, İrem'in gamzelerine gömün beni diye. Biz seni Türkiye'nin bağrına Merzifon'un şehitliğine gömdük. Canım, çocukluk aşkım, artık sana mektuplar yazıp gönderemiyorum çünkü göndereceğim adresi bilmiyorum. Biz le büyüdük, le mutluluğu tattık, le iki var duk. Ben sende ülkemi sevdim, kim gitmediği yerlere gittik. Her zorluğa göğüs gerdik. Canım , güneş doğmaz du artık."
 
     Törene, Vi Çomakin'in yanı sıra Amasya Garnizon Komutanı Tuğgener Mustafa Yılmaz, Merzifon 5. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgener Cengiz Karacabay, İl Emt Müdürü Mehmet Artunay, Merzifon Kaymakamı Ozan Bcı, Suluova Kaymakamı Hayati Taşdan, Merzifon Belediye Başkanı Alp Kargı ile diğer ilçelerin belediye başkanları ve vatandaşlar katıldı.