Tokat’ın Erbaa ilçesinde 20 bin dekar alanda üretimi yapılan Erbaa Narince Bağ Yaprağı ilçe ekonomisine yılda 70 milyon TL’lik katkı sağlıyor. Coğrafi İşaretli yaprak Avrupa’nın tamamına ihraç ediliyor.

İlçede tam olarak 19 bin 820 dekar alanda üretilen coğrafi tescilli Erbaa Narince Bağ Yaprağı yurtiçi ve yurtdışı piyasada büyük ilgi görüyor. Kendine has aroması, ince ve narin yapısıyla dikkat çeken Erbaa yaprağı Türk Mutfağında önemli bir yer tutan zeytinyağlı sarma, baklalı dolma gibi yöresel lezzetlerin ana malzemesini oluşturuyor.

 

Yurtiçi ve Avrupa başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç edilen üzüm yaprağından yılda 70 Milyon TL gelir elde ediliyor. Dekar başına 350 kilo üretimi yapılan yaprakta bu yıl 7 milyon kilo hasat yapıldı. 10 bin kişiye ekmek kapısı olan Erbaa Bağ Yaprağı, salamura hale getirilerek yılın 12 ayı taze şekilde tüketilebiliyor.

 

Üretici Çetin Temiz, “Hiç ulaşamadım tonaja bu sene ulaştım. Bin 200 ton gibi bir rakam. Bunu da Erbaya'ya katkısı iyi bir rakam. 1 milyon 200 bin avroyu geçti. Halen de devam. İhracatımızın yüzde 90’ı Avrupa. Narince olması özelliğiyle aroması ve tadı farklı ve bu sadece mikroklima denilen iklimde burada Erbaa'da olan bir iklimle yetişiyor. Başka bir yerde yetişmiyor. Tabi coğrafi işaret tescili var. Bu yöreye ait bir yaprak”  diye konuştu.

 

FABRİKASINDA PAKETLEME VE SARMA İŞLEMİ DE YAPILIYOR

Erbaa Belediye Başkanı Ertuğrul Karagöl, “20 bin dekarlık alanda, Erbaa'da toplam üretim yapılıyor. Bu da dönüm bazına yaklaşık 350-400 kilogram bir karşılığı var. 8-10 bin kişinin bu yapraktan ekmek yediği ve yaklaşık Erbaa ekonomisine de minimum 70 milyon lira getirisi var. Çünkü ortalama 10 lira civarında satılan bu ürünümüz direkt köylü sattığında zaten 70 milyonluk bir gelir elde ediyor. Bunun yanı sıra Erbaa'da bulunan fabrikalarımız da bunları işliyor, paketliyor, kimi fabrikalarımız da bunu sarma haline getirip, katma değerini arttırarak hem yurt dışına hem yurt içi pazarına sergiliyorlar” diye konuştu.