Tokat’ın Erbaa ilçesinin kuzeyinde Gökal Yolu güzergahında Kızılotluk mevkiinde bulunan bin 200 rakımlı doğa harikası Düden Gölü, Orman Genel Müdürlüğü’nün Ekoturizm Eylem Planı çerçevesinde ekoturizme açılacak yerler arasında dikkat çekiyor. Düden gölü kano sporu etkinliklerine ev sahipliği yaparken fotoğraf tutkunları için de doğal bir stüdyo görevi yapıyor.

 

BAKAN PEKDEMİR’Lİ TOKAT ZİYARETİNDE ONAYLAMIŞTI

Doğa tutkunlarının mesire yeri olarak tercih ettiği ve yoğun ilgi gören doğa harikası Düden gölü, çevresinde yaban domuzu, kurt, tavşan, keklik ve ördek gibi birçok hayvan ile tam bir doğal yaşam alanı olarak dikkat çekiyor. Erbaa’ya 25 kilometre uzaklıkta yer alan Düden gölü, kamp severlerin adreslerinden birisi. 2020 yılı Temmuz ayında Tokat’ı ziyaret eden Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Düden Gölü Ekoturizm Alanı projesini onaylamıştı.

 

EKOTURİZM ÇALIŞTAYI’NIN ARDINDAN TOKAT KALEME ALINDI

Uluslararası Ekoturizm Derneği’nin gerçekleştirdiği “16. Uluslararası Ekoturizm Çalıştayı” Temmuz ayında Tokat’ta gerçekleşmişti. 30’a yakın Büyükelçi, 50’ye yakın ülkeden 250 yerli ve yabancı katılımcının yer aldığı Ekoturizm Çalıştayı’nın ardından TurizmGüncel.com sayfasından Birsen Gürer’in kaleme aldığı ‘Tokat ve Turizm’ başlıklı yazıda şehrin tarihi ve kültürel geçmişine ve zenginliklerine yer verdi. Gürer yazısında şu ifadelere yer verdi:  Tokat, ekoturizm konusunda kalabalık bir kitleyi ağırladı. Kenti, konukların beğenilerine sundu. Uygunmuydu derseniz, biçilmiş kaftandı. Suyu ve yeşili bol, bereketli topraklara sahip bir kentti. Eko, Agro, kuş gözlemciliği, bitki araştırmacılığı, meyve, sebze, tarım zenginliğiyle gastronomi turizmi açısından güçlüydü. Geniş ovalarında uçsuz bucaksız asma bahçeleri vardı. Bu bahçelerden elde edilen yaprak, hatırı sayılır ölçüde bir ekonomik girdi sağlıyordu. Sonra aynı bağlardan hem şaraplık hem sofralık üzüm alınıyordu. Şimdi sıra turizmde olmalıydı. Bağlar ve turizm, kulağa hoş geliyor değil mi? Doğa, işte bu başarıldığı zaman korunmuş oluyor ve biz o zaman gelecek nesillere karşı görevimizi yerine getirmiş oluyoruz. O zaman doğa insanoğlundan öç almak yerine, ona kendisini daha fazla sunma ihtiyacı duyuyor.”

 

TOPLAM 110 EKOTURİZM ALANI OLUŞACAK

Ekoturizm Eylem Planı ile tüm Türkiye'de 28 Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde 50 Mesire Alanlarına entegre, 60 yeni alanlardan olmak üzere toplam 110 adet "Ekoturizm Yönetim Planı ve Uygulamaları- yapılacak, ekoturizm altyapısının kurulması sağlanacak.

 

EKOTURİZME AÇILAN YERLER

Orman Genel Müdürlüğü Ekoturizm Eylem Planı çerçevesinde, Sakarya, Bursa, Adana, Zonguldak, Konya, İzmir, Eskişehir, Muğla, İstanbul, Amasya, Antalya, Kütahya, Kahramanmaraş, Bolu ve Zonguldak Orman Bölge Müdürlükleri’nde toplam 39 adet ekoturizm yönetim planı hazırlanmış ve yeni ekoturizm alanları oluşturulmuştur. 2023 yılında ise toplam 60 adet ekoturizm alanının hizmete sunulması planlanmaktadır. Ekoturizme açılan yerler; İzmit Kartepe, Yalova Termal. Bursa Oylat, Adana Aladağ. Karabük Yenice. Bartın Ulukaya, Zonguldak Süzek, Konya Derbent. Muğla Köyceğiz Kavakarası ve Candır. İzmir Nazarköy. Kahramanmaraş Başkonuş. İstanbul Bûyûkada. Eskişehir Odunpazarı. Kütahya Osmanlı Göç Yolu. Amasya Merkez Şehzadeler Yolu. Artvin Çoruh. Denizli Çamelı, Antalya Sapadere.

 

EKOTURİZME AÇILACAK YERLER

Bursa Suçtu, Konya Çavuşcugöl, Tokat Düden, Bolu Seben, Mardin Artuklu, azıdağı ve Midyat. Siirt Baykan. Denizli Acıpayam. Diyarbakır Çermik ve Ambar Vadisi. Mersin Çamlıyayla ve Karabucak. Batman Mereto Dağı, Osmaniye Karaçay,Trabzon Hıdırnebi. Çanakkale Biga, Kalkım ve Bayramiç. Sivas Kardeşler de bu yıl hizmete sunulacak.

HABER : Mihriban KOÇAKER