05 com tr Haber | Amasya Gazetesi - Son Dakika
HV
28 MART Perşembe 13:44

‘Triticale Yetiştiriciliği Projesi’

Üreticilerimizin Triticale Tohumundan Elde Ettikleri Verim Arttıkça, İlerleyen Yıllarda Bu Yem Bitkisinin Üretimi Daha da Yaygınlaşacaktır

SULUOVA
Giriş Tarihi : 01-10-2021 16:36   Güncelleme : 01-10-2021 16:50
‘Triticale Yetiştiriciliği Projesi’

Programda ilk konuşmayı yapan İl Tarım ve Orman Müdür V. Hayrullah Göktekin projenin detayları hakkında bilgiler aktardı.

Tarım sektörü stratejik bir öneme haizdir...

Vali Mustafa Masatlı ise konuşmasında şunları kaydetti: “Gelişmiş tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi Türkiye için de tarım sektörü stratejik bir öneme haizdir. Gelişen dünyada ülkeler ekonomik olarak güçlenmeye, halklarının refah seviyelerini yükseltmeye çalışırken, bir yandan da dünya sahnesinde söz sahibi olmaya gayret etmekte, sürekli çalışmakta ve yenilikler bulmaya çabalamaktadır. Sürekli bir arayışın olduğu sektörlerin en önemlilerinden birisi de elbette ki tarım sektörüdür.


2020 yılında rekor seviyede artışla 22 milyar TL’ye çıktı...

Bu kapsamda ülkemizde son 18 yılda Devletimizin tarıma verdiği önem ve bu doğrultuda Tarım ve Orman Bakanlığımızın çeşitli desteklemeleri artmıştır. 2002 yılında toplam tarımsal desteklemeler 1,8 milyar TL iken, 2020 yılında bu rakam rekor seviyede artışla 22 milyar TL’ye çıkmıştır. Bu projeler ve destekler sayesinde hem çiftçilerimizin gelir düzeyi, hem de tarımsal üretim ve ihracat rakamlarımız artmıştır.


Bununla birlikte hayvan varlığı açısından da oldukça iyi bir konumda olan ilimiz, Ülkemizin ilk besi organize sanayi bölgelerinden biri olan Suluova Besi Organize Sanayi Bölgesiyle bu alanda önemli bir yere sahiptir. Suluova Besi OSB’de yakın zamanda lansmanını yapacağımız 625 dekarlık genişleme alanının faaliyete açılmasıyla, hayvancılık yatırımları ve sektördeki istihdam sayısı daha da artacaktır. 


Bugün bu çalışmaların bir sonucu olan Triticale Tohumu Dağıtımında sizlerle bir araya gelmiş bulunmaktayız. Önemli bir yem bitkisi olan Triticale, hayvancılığın en büyük girdilerinden birini oluşturan kaba ve kesif yem açığının giderilmesinde İlimiz hayvancılığının ihtiyaçlarına cevap verebilecek niteliklerde bir üründür. İlimizde 2020 yılında 18.734 dekar alanda 6.100 ton triticale üretimi yapılmıştır.

Bu proje kapsamında ise 4.800 dekar alanda kullanılmak üzere 120 ton triticale tohumu dağıtımı gerçekleştirilecektir. Tarım ve Orman Bakanlığımız kaynaklarından %50 bedeli hibe olarak çiftçilerimize sunulan bu projenin toplam bedeli ise 648 bin TL’dir. Bu projenin başarıya ulaşarak, üreticilerimizin bu üründen elde ettikleri verim arttıkça, ilerleyen yıllarda bu yem bitkisinin üretimi daha da yaygınlaşacaktır.”

Konuşmaların ardından proje kapsamında temin edilen Triticale Tohumlar, Valimiz Mustafa Masatlı tarafından hak sahibi çiftçilere dağıtıldı.

Enis TONUSEnis TONUS

YORUMLAR
Reklamı Geç
Advert