05 com tr Haber | Amasya Gazetesi - Son Dakika
HV
28 MART Perşembe 19:44

Merzifonda Bakır İşi Bitti

İnsanların hayatlarında yaşanan değişimlerin, eski bir sanat olan Bakırcılık Ustalığı'nı bitirmeye başladığını vurgulayan bakır sanatkarı Hıdır Akçakoyunlu, Merzifon'da bakır işinin bittiğini söyledi.

MERZİFON
Giriş Tarihi : 14-06-2016 20:18   Güncelleme : 14-06-2016 20:18
Merzifonda Bakır İşi Bitti

 İnsanların hayatlarında yaşanan değişimlerin, eski bir sanat an Bakırcılık Ustığı'nı bitirmeye başladığını vurgulayan bakır sanatkarı Hıdır Akçakoyunlu, Merzifon'da bakır işinin bittiğini söyledi. 75 yıldır bakır sanatkarı an Akçakoyunlu, eskiden bakırın, evlerin vazgeçilmezi duğunu belirterek insanların mutfak kültürlerinin değiştiğini ve bakırın unutulmaya başlandığını belirtti. Akçakoyunlu, insanların yaşam kültürlerinin değişimiyle bakırcılığın yerini; üminyum, çelik ve porselene bıraktığını ifade etti. Tarihi kırk bad arastasında bakır işiyle uğraşan Hıdır Akçakoyunlu mesleğin son temsilcilerinden.
'ÖNCEDEN BAKIR MUTFAKLARIN VAZGEÇİLMEZİYDİ'
    75-76 yıldır, çıraklıktan ustığa kadar bakır sanatkarı duğunu vurgulayan Akçakoyunlu, 1950 de Çorum'dan, Merzifon'a usta arak geldiğini ve Merzifon'da birçok bakırcı çırağı yetiştirdiğini söyledi. Merzifon'a ilk geldiğinde bakırcılık işinden çok fazla anlayan kim madığını belirten Akçakoyunlu, "Burada birçok kişiye bakırcılık mesleğini öğrettim. Ben Merzifon'a geldiğimde 3 tane bakırcı vardı. Gençliğimde bakır, mutfakların ve çeyiz sandıklarının vazgeçilmeziydi. Şimdi insanların evlerinde bakır diye bir şey kmadı" dedi.
'GÜNÜMÜZDE BAKIRIN HİÇBİR ÖNEMİ KALMADI'
    Merzifon'da bakır sanatkarının kendisi duğunu belirten Akçakoyunlu, " Merzifon'da en eski sanatkar . Burada sadece bakır satan esnaflar var. Ben önceden bakırı kendim yapıp satıyordum. Eskiden insanlar bakır için ölürdü. Günümüzde ise bakırın hiçbir önemi kmadı. Önceden evlerde bakırdan başka mzeme kullanılmazdı. Şimdi her şeyin uydurması çıktı" diye konuştu.
'DÜNYA'YA YENİDEN GELSEM YİNE BAKIR USTASI OLURDUM'
    Bakırcılığın yok duğunu vurgulayan Akçakoyunlu, "Küçüklüğümden beridir ustam bana bu mesleği sevdirdi ve beni en iyi şekilde yetiştirdi. Dünya'ya yeniden gelsem yine bakır ustası urdum. Çocuklarımın bu işi öğrenip sanatkar masını istedim ama çocuklarım bu meslekle ilgilenmediler. Çevre illerden beni eğit diye gelenler du onları yetiştirdim. Bakırcılık çok iyiydi ama artık yok" ifadelerini kullandı.
'BANA BAKIRDAN TABUT YAPAR MISIN?'
    Bakırcılık mesleğinde yaşadığı en ilginç ayı anlatan Akçakoyunlu, şöyle konuştu: " Bir tane öğretmen vardı. Yanıma geldi, 'Bana bakırdan tabut yapar mısın?' dedi. Yaparım dedim. Niye bakırdan tabut yaptırıyornuz diye sordum. O da 'Öldüğümde vücudumun toprağa değmesini istemiyorum' dedi. Bana bakırdan tabut yaptırdı. Ailesine de vasiyet etmiş; beni bakır tabutla gömeceksiniz diye. Öğretmen ölünce ailesi tabutu maya geldi. Tabutu verdim ve sonradan öğrendim ki < yaptığım bakır tabutla gömülmüş."

Ali Rıza AĞIŞAli Rıza AĞIŞ

YORUMLAR
Reklamı Geç
Advert