Erzincan’ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni’ni işleten Anagold Madencilik’in, kapasitesini artırdığı madenin siyanür ve sülfirik asitli atık havuzunu büyütmek için çalışma başlattığı öne sürüldü. İlçe halkı ve çevreciler, atık havuzunun büyütülmesini protesto etti. Protestoda konuşan Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal, “Zihinleri mutasyon geçirmiş bu kapitalist maden şirketleri, insanlığa karşı suç işleyen, bu insanlığa karşı ihanet içerisinde olan, vatana karşı ihanet içerisinde olan bu maden şirketleri, aynı zamanda kendi çocuklarının mezarını da kazıyor” dedi.

Anagold Madencilik’in, İliç’teki maden sahasında bulunan 197 futbol sahası büyüklüğündeki siyanür ve sülfirik asit dolu atık havuzunu 600 futbol sahası büyüklüğüne çıkarmak için çalışma başlattığı iddia edildi.

Maden yakınında toplanan ilçe halkı ve çevreciler, atık havuzunun büyütülmek istenmesini protesto etti. Protestoya, CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, İYİ Parti Kurucular Kurulu üyesi Vedat Yenerer, İYİ Parti’nin İstanbul teşkilatı kurucularından Ahmet Erdemli de katıldı.

“TİROİD KANSERİ TÜRKİYE’DE 2002 İLE 2016 ARASINDA 10 KAT ARTMIŞ”

Protesto gösterisinde açıklama yapan Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal, şunları söyledi:

“Her yerde bu ve beşli çeteye ait, LİMAK’a ait, Cengiz Holding’e ait yerli iş birlikçilerin maden şirketleri, termik şirketler… Şu anda Sağlık Bakanlığı’nın resmi istatistikleridir. Bizzat Sağlık Bakanlığı’nın 2002 ile 2016 arasındaki resmi kanser istatistikleri; 100 bin kişideki kanser vakalarına göre oranlanmış, belirlenmiş Türkiye’deki tüm kanser vakaları en az üç kat artmış durumda. 2002 ile 2016 arasında. 2016’dan sonraki kanser vakalarını bilmiyoruz dahi. Akciğer kanseri, mesane kanseri… Tiroid kanseri Türkiye’de 2002 ile 2016 arasında 10 kat artmış. Şu anda karar vericiler ve zihinleri mutasyon geçirmiş bu kapitalist maden şirketleri, biraz önce arkadaşımızın dediği gibi bunlar insanlığa karşı suç işliyorlar, suç. Sadece bu halkı öldürmüyorlar, aynı zamanda kendi çocuklarının geleceğini de öldürüyorlar. Nerde olursa olsun, çünkü bilim insanları tespit ettiler.

Bilim insanları diyor ki ‘Bu doğal denge bozulduğu için, insan faaliyetleri doğayı bozduğu için koronavirüs salgınları çıktı’ diyor bilim insanları. Termik santrallar, madenler, ormanların kesilmesi, endüstriyel tarım, endüstriyel hayvancılık bu koronavirüs salgınlarına neden oldu. ‘Bu koronavirüs son salgın da olmayacak, yenisi de gelecek’ diyor bilim insanları. Dolaysıyla zihinleri mutasyon geçirmiş bu kapitalist maden şirketleri insanlığa karşı suç işleyen, bu insanlığa karşı ihanet içerisinde olan, vatana karşı ihanet içerisinde olan bu maden şirketleri, aynı zamanda kendi çocuklarının mezarını da kazıyor. Bu altını mı yiyeceğiz? Aç kaldığınızda, susuz kalırsanız bu madeni yalayarak mı doyacaksınız?”