Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı, Bengü Türk televizyonunda yayınlanan Özlem Saraç ile “Günün Raporu” programına canlı yayın konuğu oldu. Sarı, katıldığı programda Amasya'yı tanıtmak amacıyla, Amasya hakkında bilgiler verdi.

Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı, Özlem Saraç ile “Günün Raporu” programına canlı yayın konuğu olarak katıldı. Küresel ısınma ve iklim krizi hakkında temiz enerji için Hidro Elektrik Santrali Projesini hayata geçirdiklerini söyleyen Başkan Sarı konuşmasında şunları kaydetti; “HES Projemiz devam etmekte. Türkiye’mizde belediyeler arasında ilk kuran belediyeyiz. Türkiye’de ilk olma özelliğimizin yanında hem HES, hem Güneş enerjisi, hem de rüzgar gülümüz var. Türkiye’de 3 enerjinin bir arada olduğu mikro bir santral kuruyoruz suyun kendi ayağına. 2.8 kw enerji üretiyoruz nasip olursa yılbaşına kadar. 9 km lik mesafeyi 3,5 km’ye düşürdük. Dünyanın problemi olan su problemini Amasya için en az 100 yıl yaşanmayacağını düşünüyoruz” dedi.

‘Biz Bu Sene 5 Ödül Aldık’

Cumhurbaşkanının elinden aldığı genç dostu şehir, çevreci şehir ve sürdürülebilir ulaşım alanlarında ödüller aldığını belirten Sarı konuşmasının devamında; “Biz bu sene 5 tane ödül aldık. En önemlisi sn. cumhurbaşkanımızın elinden aldığımız ödüldür. 2. Ödülümüz cumhurbaşkanımızın ekibi Şükrü Karatepe beyden aldık, yine Türkiye Belediyeler Birliğinin vasıtasıyla aldığımız bir ödül var. Bu sene en fazla ödül alan belediyeyiz diye düşünüyorum. Tabii bu başarı ve gayretle oluyor. Biz çalışıyoruz, başarıyoruz. Çok çalışmamız gerektiğine inanıyoruz. Bizim başarmaktan gayrı hiçbir yönümüzün olmadığını düşünüyoruz. Başarmalıyız ve başaracağız. Önemli olan biz geldik gidiyoruz. Gelecek nesillerimize müreffeh bir Amasya bırakabilmek. Bizden sonra ki neslimize hem gelişmiş, hem kültürel, hem ekonomik hem doğal zenginliği ile bir Amasya bırakabilmek için çalışıyoruz” diye konuştu.

 ‘29 Ekim Cumhuriyet Bayramını Bize Yakışan Şekilde Kutladık’

Tüm yurtta kutlanan Cumhuriyet Bayramını Amasya nezdinden coşkuyla kutladıklarını ifade eden Başkan Sarı, “Cumhuriyet Bayramı kutlamalarıyla da gündeme gelen Amasya pandemi sonrası ilk etkinlikleri yapan belediye oldu. Bu etkinliğe gelmeden pandemi önlemlerine uymak şartıyla festival yapan ilk belediyeyiz. 12 Haziran Gazi paşanın Amasya’ya teşriflerinin yıldönümünde 10 gün festival yaptık. 29 Ekim Türk milleti için çok önemli bir tarihtir. Bize yakışan bir şekilde kutladık. 3 gün eğlence yaptık. Amasyalıların hakkı 28’inde fener alayı, 29 ve 30’unda konserlerle kutladık cumhuriyetimizin yıldönümünü aşağı yukarı 20-30 bin kişiyle kutladık. Amasyalıların eğlenmek hakkıdır. Çalıştığınız zaman bir enerji depolamak lazım. Biz de vatandaşımızın o gün ki sevgisiyle yeniden enerji topladık. Bize güç verdiler. Gazi paşanın Amasya’ya gelişiyle beraber Amasya halkının onu karşılaması Amasya’da coşkuyla kutlandı. Cumhuriyetin o gün ki şartları Amasyalıların tavrı çok önemliydi. Biz de Atatürk’ü karşılayan o büyüklerin torunları olarak bugünleri hak ettik diye düşünüyorum. Cumhuriyet rejiminin felsefesi Amasya’da olgunlaşmıştır. O gün Amasya paşam hoş geldin demeseydi bu Cumhuriyeti bile belki kutlayamazdık” şeklinde konuştu.

 ‘Amasya’yı Görmediyseniz En Güzelini Henüz Görmediniz Demektir’

Amasya’nın sadece tarih değil, turizm açısından da çok kıymetli bir şehir olduğunu sözlerine ekleyen Belediye Başkanı Sarı, “Bir taraftan şehrin ortasından akan Yeşilırmak nehri, diğer taraftan kayıklar sandallar, bütün atmosferi görebiliyorsunuz. Pandemi yavaş yavaş bitiyor, herkesi Amasya’ya davet ediyorum. Amasya’yı görmemişseniz en güzelini henüz görmediniz demektir. Amasya’yı dünyaya entegre etmeye çalışıyoruz. Amasya hem şehzadeler şehri hem evliyalar enbiyalar şehri. Dünyanın artık bir köy haline geldiğini hepimiz biliyoruz. Biz Amasya’yı uzaydan görüyor,  İspanya, Almanya, Fransa, Avrupa ile Ortadoğu ile entegre etmek istiyoruz. Amasya’yı açık hava müzesi haline getirmek için gayret ediyoruz. Onun için ben söz verdim. Hemşerilerimizi ve esnafımız Euro, dolar ile tanıştıracağım. Her vatandaşımız biraz olsun yabancı dil bilecek. Tercümanlarımızı şimdiden yetiştiriyoruz. Rehberlerimiz turistleri gezdirecek. Onun için ırmak kenarına dünya çapında tanınmış bir otel zincirinin temelini attık. Eski belediye binamızı otel yapıyoruz” ifadelerine yer verdi.

‘AMASYA ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇTE EKONOMİK PROBLEMİ OLMAYAN BELEDİYE VE BİR ŞEHİR OLACAK’

Dünyanın hiçbir yerinde şehrin kendi adıyla tanınan elmasının olmadığını ve Amasya denilince ilk akla Amasya misket elmasının geldiğini vurgulayan Belediye Başkanı Mehmet Sarı konuşmasının devamında; “Elmamızın kendine has özellikleri ve farklılığı var. İnce kabukludur. Ortadan kesildiğinde içinden yıldız çıkar. Gittiğimiz yerlerde soruyoruz. Amasya deyince elmadan başka şeyler de var. Ferhat ile şirin aşkın insanlık âleminde buluştuğu, aşkın ilan edildiği şehir. Amasya ile ilgili çok hayalimiz var. En büyük hedefimiz verdiğimiz sözleri yerine getirmek. Kimsenin şüphesi olmasın biz verdiğimiz sözü tutarız. Amasya önümüzdeki süreçte ekonomik problemi olmayan bir belediye ve bir şehir olacak. Halkın mutlu olduğu bir şehir haline gelecek.” sözlerine yer verdi.