Amasya Valisi Mustafa Masatlı, Valiliğin koordinesinde Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DOKAP) ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün ortaklaşa yürüttüğü ‘Amasya İli Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Projesi’ çerçevesinde Kiraz Fidanı Teslim Törenine katıldı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde gerçekleşen programda ayrıca Amasya Belediye Başkan Yardımcısı Celil İnce, protokol üyeleri ve çiftçilerimiz yer aldı.

Programda ilk olarak konuşan İl Tarım ve Orman Müdür V. Hayrullah Göktekin, projenin detaylarına ilişkin bilgiler verdi. Daha sonra ilimizde üretim yapan bir kadın çiftçimiz, fidan dağıtımından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, teşekkür etti.

Törende son konuşmayı yapan Vali Mustafa Masatlı ise şunları kaydetti: “Bizler çok önemli, çok güzel bir coğrafyada yaşıyoruz. Bu sebeple bu coğrafyamızın, topraklarımızın değerini çok iyi bilip, çok iyi işleyip, gelecek kuşaklara aktarmamız gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğindeki hükümetlerimiz döneminde, özellikle tarımsal alanda yapılan yatırımlar, teşvikler, destekler herkesçe bilinmektedir. Salgın dönemi aslında şunu çok daha iyi gösterdi ki, salgında ekonomisi durmayan, tarımı işleyen, insanları doyuran, hatta dünyanın değişik coğrafyalarına dahi gıda gönderen, sebze gönderen, meyve gönderen bir ülkeyiz.

Amasya olarak meyve fidanı bakımından Türkiye genelinde %4, üretimde de %5’lik bir orana sahibiz. Coğrafi alanımıza baktığımızda, bunların çok önemli rakamlar olduğunu görmekteyiz. Amasya’mız başta elma olmak üzere çeşitli tarım ürünleriyle, hem ülkemiz iç piyasasına sevkiyat hem de dünyanın değişik coğrafyalarına ihracat yapan bir il konumundadır. Bugün fidan dağıtımını yapacağımız Kiraz meyvesi üretiminde de Türkiye 7’si konumunda yer almaktayız.

Bizlerin görevi, hükümetimizin çizmiş olduğu politikaları ilimizde uygulamaktır. Bizler bu kapsamda Amasya’mızda özellikle tarıma ve hayvancılığa ihtimam göstermekteyiz. Bu sebeple ilk hedeflerimiz Amasya’yı kırmızı et ve sebze merkezi haline getirmektir. Bunların yanı sıra, bugün dağıtacağımız fidanlarla birlikte, bölgemizin hatta belki de dünyanın en önemli meyvecilik merkezlerinden birisi olmamız yönündeki çabalarımız, gayretlerimiz de devam etmektedir.

2020 yılında İl Özel İdaremiz marifetiyle 390 dekar alana yönelik fidan dağıtımı gerçekleştirdik. Bu sene de sağ olsunlar başta Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları ve Milletvekillerimizin de gayretleriyle beraber DOKAP’a dâhil olduk. Bu kapsamda bugün dağıtacağımız kiraz fidanlarına %75 oranında destek olan DOKAP kaynağıyla beraber, yaklaşık 390 bin TL’dir, 400 dekar sahada meyve bahçesi oluşturacağız. 5100 km2 alana sahip bir vilayet olmamız sebebiyle, bu rakam küçümsenecek bir rakam değildir. Bu sebeple bizler bu yatırımın değerini çok iyi bileceğiz. Ayrıca şunu da belirtmeliyim ki Trabzon hurması, elma ve diğer meyve türlerinin de fidan dağıtımı devam edecektir. 1 ay içerisinde takribi 1,5 Milyon TL’nin üzerinde bedele sahip çeşitli fidanların dağıtımını gerçekleştirmeyi planlıyoruz.

Bu esnada yetiştiricilerimize de bir ricamız bulunmaktadır. Bizler bu fidanları sizlere verirken bunları bir mülk olarak değil, bir emanet, bir miras olarak algılamanızı istiyoruz. İnşallah sizler de bunları çocuklarınıza, onlar da diğer nesillere miras olarak bırakacaklar. Bu sebeple bunların tamamı memleketimizin bir değeridir. Bu değerlerin büyümesine Hükümetimiz, Tarım Bakanlığımız, Ajanslarımız, İl Özel İdaremiz ve diğer kurumlarımız destek olmaktadır. Bu sebeplerle lütfen bu hibelerin kıymetini bilelim ve bu fidanlara çocuklarımıza baktığımız gibi özenle bakalım, büyütelim, yetiştirelim. İnşallah tüm bu hibelerden başta Amasya halkımız olmak üzere memleketimiz ve bütün insanlık faydalanacaktır.”

Vali Masatlı’nın konuşmasının ardından üreticilerimize kiraz fidanları teslim edildi.