Bölgedeki iklime çok iyi şekilde uyum sağlayan hünnapların kilonu 4 liradan satan Ahmet Karan, "Rüyadan sonra elmayı söktük. Hünnapı diktik. Hünnapta ilaçta kullanmıyoruz. Kendisi de ilaç gibi meyve. Çoğu elma mak üzere meyveleri i söktük. Şimdi hünnap dikiyoruz. 80 dekara ulaştık şu anda. 250-300 dekarı mak istiyoruz" dedi.

 Yaklaşık 300 dönümlük çiftliğinin unduğu mevkideki don ayları ve du yağışlarından dayı ürün kaybı yaşayıp istediği şekilde kar edememesi üzerine meyvecilikten ümidini kestiğini anımsatan Boğaziçi Üniversitesi Siyas Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu evli ve 4 çocuk babası Karan, "2010 yılında bir rüya gördüm.

  Bana bir ses 'daha ne duruyorn. Bütün tarların larına hünnap diksene' diye şiddetli bir şekilde ikaz etti. Ciddi bir rüyaydı. Ben uyandım rüyadan. 3 bin, 4 bin yıldır hünnap meyvesinin Çin, Türkistan, Sincan gibi bölgelerde çok ciddi anlamda tarımının yapılıp, insanların bunu tıbbi bir bitki arak şifa amacıyla, detoks amacıyla, vücutlarındaki sıkıntıları gidermek, dıkları ilaçların etkisini hafifletmek hatta gençleşmek adına tükettiklerini okudum. Her ne kadar Türkiye'de tanınmıyorsa da çok ciddiye dım. Her sene 25-30 dekar kadar dikmekteyiz. Yani meyveciliki hay kırıklığım hünnapla tam tersine döndü" diye konuştu.

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir gezi dönüşü uçakta gazetecilere "Bizim evden hünnap hiç eksik maz" sözleriyle hünnap ikram ettiğini hatırlatan Karan, bu sözlerin kendisini de heyecanlandırıp teşvik ettiğini, hazırladığı paketlerden Erdoğan'a da gönderdiğini sözlerine ekledi.

 

HÜNNAPIN FAYDALARI

  Hünnap pektin, tanen, müsilaj, şeker ve C vitamini ihtiva ediyor. Hünnap, reçel ve sirke yapımının yanı sıra bitkisel ilaç arak da kullanılıyor. Hünnabın, astım ve sunum sistemi hastarına çok faydı duğu, bgam sökücü ve öksürük kesici özelliği duğu biliniyor. Kanı te leyip bağırsakları çıştıran hünnap, streste vücudun kendini rar inşa etmesini hızlandırıyor. Nezle ve soğuk gınlığına karşı direnci artıyor. Şekeri dengeliyor. Zihni ve bedeni yorgunluk, zafiyet, Ağrı kaynaklı uykuzluk durumlarında insana güç veriyor ve ateşi de düşürüyor. Uzmanlar her Sabah 3 hünnap yemeyi tavsiye ediyor.