05 com tr Haber | Amasya Gazetesi - Son Dakika
HV
28 MART Perşembe 22:45

İki Türk bilim insanından yara bakım ürünü

Yanık tedavisi uygulanan hastaların acılarını azaltıp daha kısa sürede sağlıklarına kavuşmaları için yara bakım ürünü geliştiren iki Türk bilim insanının çalışması Avrupa Patent Ofisi (EPO) ile Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan (TÜRKPATENT) patent aldı.

AMASYA
Giriş Tarihi : 28-12-2021 14:36   Güncelleme : 28-12-2021 14:36
İki Türk bilim insanından yara bakım ürünü

TEKNOFEST'te Altın Madalya

Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Fakültesinde görev yapan Doç. Dr. Zeynep Karaman Özlü ve Amasya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Kenan Gümüş 2015 yılında ortak bir çalışma başlattı. 'Yara Bakım Kompozisyonu' adlı çalışma uzun süren klinik uygulamalar sonunda uluslararası tıp dergilerinde yayımlandı. Bu yıl Avrupa Patent Ofisi ile Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan patent alan çalışma TEKNOFEST'te birinci seçilip altın madalya kazandırdı.

Üretime geçip hastalara şifa olmasını hedefliyoruz

Çalışmayla ilgili olarak Amasya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde bilgilendirme toplantısı yapıldı. Balmumu, tıbbi zeytinyağı ve alkannatinctoria bitkisi kökünün karışımıyla elde ettikleri yara bakım kompozisyonunu 8 ay süren klinik safhası boyunca her gün yanık tedavisi gören hastalarda uyguladıklarını belirten Dr. Öğr. Üyesi Kenan Gümüş, “Klinik rutinine göre tedavi alan hastalar ortalama 14 gün yatarken bizim takip ettiğimiz hastalar ortalama 8 gün yattılar. Daha erken sürede taburcu oldular” dedi. Ürünün üretime geçip hastalara şifa olmasını hedeflediklerini anlatan Kenan Gümüş, “Klinik kullanıma dahil edilebilen bir yara bakım materyali olmasının önünde hiçbir engel yok” diye konuştu.

Hocamız üniversitemizin yüz aklarından

Çalışmayı dikkate değer bulan Amasya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meryem Çetin, “Rutin klinikte kullanılan tedavi materyallerine göre iyileştirme süresini azalttığı açıkça ortadadır” şeklinde konuştu.

Ulusal ve uluslararası patent alan çalışma dolayısıyla Dr. Öğr. Üyesi Kenan Gümüş’'ü kutlayan Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı, “Üniversiteler aslında toplumların dertlerine, beklentilerine, ulaşmak istedikleri hedeflere ulaşmalarına hizmet eden kurumlardır. Daha iyiye daha güzele ulaşmak için çaba harcamaya devam edeceğiz. Üniversitemizin yüz aklarından birisi olduğu için hocamıza teşekkür ediyorum. Üniversitemiz akademik çalışmaları desteklemeye devam edecektir.” ifadelerini kullandı.

Enis TONUSEnis TONUS

YORUMLAR
Reklamı Geç
Advert