Büyük Amasya Otelinde düzenlenen programda Vali Mustafa Masatli, Amasya Milletvekili M. Levent Karahocagil, Amasya Belediye Baskani Mehmet Sari, protokol üyeleri, esnaf ve sanatkârlar odasi temsilcileri, ticaret ve sanayi odasi temsilcileri ile basin mensuplari yer aldi.

Programda ilk olarak konusan Amasya Esnaf ve Sanatkârlar Odasi Baskani Isa Köse, Valiligimizin öncülügünde yürüttügümüz çalismayla Ilimize özgü Toyga Çorbasinin cografi isaret belgesini almanin mutlulugu içesinde olduklarini ifade etti. Amasya Belediye Baskani Mehmet Sari ile Amasya Milletvekili M. Levent Karahocagil de birer konusma yaparak yöremize ait Toyga Çorbasinin gerçeklestirilen tanitim programi ile Ülkemizde bilinirliliginin artacagini belirterek, emegi geçen herkese tesekkür ettiler.

Programda son bir yilda hali hazirda 4 olan cografi isaret sayimizin, yeni eklenen 4 ürünle birlikte iki katina çiktigini vurgulayan Vali Mustafa Masatli ise sunlari kaydetti: “Öncelikle bugün ölüm yil dönümü olan Istiklal Sairimiz Mehmet Akif Ersoy’u ve Anadolu’nun kapilarini bizlere açan Sultan Alparslan’dan bugüne kadar bu topraklarin Türklesmesi ve yurt edinilmesi için bizlere imkan saglayan tüm sehitlerimiz ile gazilerimizi rahmet ve minnetle aniyorum.

Birkaç hafta önce yine burada Amasya Etli Çiçek Bamyasi Yemeginin cografi isaret tanitimi için bir araya gelmistik. Simdi de bir diger lezzetimiz olan Toyga Çorbasinin cografi isaretini ilan etmenin mutlulugunu yasiyoruz. Amasya her yönden zengin bir cografya. Buraya gelen herkes sehrin tarihi dokusuna asik oluyor. Burada 14 medeniyet ve 8500 yillik bir tarihten bahsediyoruz. Kültürel doku, sosyal yasanti, gelenekler ve görenekler, yeme içme aliskanliklari Amasya’mizin en önemli zenginlikleridir. Bizlere düsen, atalarimizdan almis oldugumuz kültürü ve sosyal yasantiyi yasatarak tanitmak ve sonraki kusaklara tasimaktir.

Son yillarda Ülkemiz ciddi derece bir gelisim trendine girdi. Her alanda büyük bir dönüsüm sahada gelisiyoruz. Tabi ki bunun yaninda turizmle ilgili Dünyada en çok bu isten para kazanan ve gelir gelir elde eden ülkelerden biriyiz. Salgina ragmen bu yil Ülkemizde turizm, diger ülkelere göre bir seviyeye geldi. Turizmle ilgili pek çok yatirimin yapilmasi ve özellikle de kültürel degerlerimizin restorasyonu noktasinda da hükümetimizin çok önemli çalismalari ve yatirimlari var.

Turizmde en önemli faktörlerden bir tanesi gastronomidir. Yerli ve yabanci turisti güzel bir sekilde agirlayarak yöresel lezzetlerin tattirilmasi gerekiyor. Özelikle en son patentini aldigimiz 4 cografi isaretin tamami da gastronomiyle ilgili. Bugün Toyga Çorbasini da cografi isaretlerimize eklemis oluyoruz.

Bizim buradaki hedefimiz, Ilimizin tüm sosyal yasantisi ve kültürel degerlerini, öz ve orijini burada olan degerlerimizi ortaya çikarip, herkesin begenisine, tanitimina ve tadimina sunmaktir. Bu bakimdan patent konusunu çok önemsiyoruz. Dört olan cografi isaret tescilli ürünümüzü sekize çikarttik. Yirmi iki ürünle ilgili çalismamiz devam ediyor, kismet olursa otuza çikaracagiz.

Ayrica acisiyla tatlisiyla bir yili daha geride biraktik. Milletimiz birlik ve beraberligiyle, dayanismasiyla son zamanlarda yapilan tüm saldirilara ragmen yine ayakta ve dimdik durmaktadir.

Tabi ki bir yil içerisinde Amasya’mizda halkimizin huzur ve refahi için bir sürü isler yaptik. 2022 yilinda basta Ülkemiz olmak üzere, tüm Dünya için saglik, huzur ve mutluluk temenni ediyor, 2022 yilinda salgin hastaligin sona ermesini diliyorum.

Bu vesileyle Toyga Çorbasinin cografi isaret sürecinde emegi geçen Esnaf ve Sanatkârlar Odamiz basta olmak üzere, Valilik AB Proje Ofisimize, katki sunan Belediye Baskanligimiza ve emegi geçen tüm kurum ve kuruluslarimiza tesekkür ediyor, cografi isaretin Ilimize ve Ülkemize hayirli olmasini temenni ediyorum.”

Vali Mustafa Masatli’nin konusmasinin ardindan Amasya Toyga Çorbasinin cografi isaret tescil belgesi teslim alindi.