Suluova eski okul müdürlerinden Davut Arköse’nin eşi ve eğitimci Metin Arköse’nin Annesi Emine Arköse Suluova Devlet Hastanesi Kadın Doğum ünitesine Kadın Doğum masası ve NST cihazı arak bağışta undu.
 
Suluova Devlet Hastanesi Başhekimi Sedat Özmen tarafından hayırsever vatandaşa plaket verildi. Başhekim Özmen, plaket sonrası yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “Sayın hayırseveri Emine Arköse teyze e çok teşekkür ediyoruz. Kendisi 8 bin TL değerinde NST cihazı ve Kadın Doğum Masası arak devlet hastane e bağışladı. Kendisinden Allah razı n. İnşlah bu cihazın hastarımıza faydı masını temenni ediyoruz. Emine teyzemin geçmişlerine rahmet diliyoruz. Çok teşekkür ediyoruz” dedi.
 
Bağışta unan hayırsever Emine Arköse ise bu dünyadan öbür tarafa hiçbir şeyin gitmediğini belirterek: “Bu dünyada ne yaparsak, öbür tarafa o gidiyor. Bunun için mutluyum, huzurluyum, rahatım. Hepinizden Allah razı n” dedi.

Cihazın tanıtılması ve plaket takdiminde, Başhekim yardımcısı Gülay Yetkin, Hastane Müdürü Yaşar Şimşek, 
Sağlık Hizmetleri Müdürü Sinan Yağlıoğlu, diğer hastane personelleri ve Hayırsever teyze Emine Arköse'nin oğlu Metin Arköse'de hazır undular.
 
Alınan cihaz ve kadın doğum masası hakkında verilen nik bilgiler ise şöyle;
 
Kadın Doğum masası, odadan ınan hasta direk doğum haneye götürülecek gerektiği anda bu masa üzerinde doğumu gerçekleşektir.
 
NST, özellikle son yıllarda gebelik takiplerinde vazgeçilmez bir yöntem hine gelmiştir.
 
Kardiyotokografi (kardiyo=kp, toko=rahim kasılması) veya kısaca "toko" adı verilen cihazla bebeğin kp atışlarının seyrini, bebek hareketleriyle ve varsa kasılmarla an ilişkisini temel arak bebeğin iyilik hini değerlendiren bir testtir. Doğum eylemi esnasında da aynı amaçlarla kullanılır.
 
"Prob" arak tabir edilen ve gebenin karnı üzerine sabitlenen iki ıcı ucu vardır. Problardan biri rahmin kasılmarını (uterin kontraksiyon) diğeri ise bebeğin kp seslerini gılar. Algılanan kasılmar ve kp sesleri cihaz tarafından bir grafik kağıt üzerine aktarılır.
 
Yaklaşık 20 dakika süren bu işlem sırasında gebelerden, bebeklerin her hareketlerini hissettiklerinde ellerine verilen küçük bir butona basmarı istenir. Böylelikle; bebeğin kp atım hızı ve reaktivitesi (atım hızındaki değişkenlikleri), rahimdeki kasılmar ve bebeğin kbinin bu kasılmara verdiği cevaplar hekim tarafından değerlendirilerek bebeğin sağlığı hakkında daylı bir bilgi elde edilmiş ur.
 
NST özellikle gebeliğin son aylarında bebeğin sağlığını gösterdiği gibi doğum sırasındaki monitörizasyonda (izlemde) da son derece önemlidir.
 
Riski mayan gebeliklerde, NST uygulamasına 37. gebelik haftasından sonra haftada bir, 40. gebelik haftasından sonra ise 3 günde bir rarlanması önerilir.
 
NST işlemi öncesi annenin karbonhidrattan zengin diyetle karnını doyurarak tok ması önerilir. Uygulamanın, bebeğe hiçbir umz etkisi yoktur.
 
NST özellikle anne adayının bebek hareketlerinde azma duğunu ifade ettiği durumlarla, kasılmarın varlığından şüphelenildiği anlarda kullanıldığında dukça değerli bilgiler sağlar. Bu şekilde doğum eyleminin başlayıp başlamadığı, bebeğin içeride sıkıntıda up madığı indirekt arak anlaşılabilir.