05 com tr Haber | Amasya Gazetesi - Son Dakika
HV
29 MART Cuma 11:40

Doğal Gazda Nisan Hazırlığı

Uluslararası piyasalarda son dönemde gözlenen fiyat artışlarına paralel olarak, nisan ayı başında doğal gaza yeni zam bekleniyor. Aylık güncellemeler kapsamında sanayinin kullandığı doğal gazdaki fiyat artışının yüzde 30'u bulabileceği iddia edildi.

AMASYA
Giriş Tarihi : 21-03-2022 11:00
Doğal Gazda Nisan Hazırlığı

Uluslararası fiyat artışı kaynaklı olarak doğal gaz satışına büyük oranda zam yapılabileceği belirtildi. BOTAŞ çıkış fiyatlarına zam için genellikle ay başlarında açıkladığı tarifeleri kullanıyor. Zam özellikle sanayi kullanımında yüzde 30'ları bulabilecek.

Türkiye'de uzun süredir doğal gaz fiyatlarındaki artışın tüketiciye bire bir yansımaması için BOTAŞ satış fiyatlarına uluslararası fiyatları birebir yansıtmıyor. BOTAŞ'ın zararı ise sermaye artışlarıyla karşılanıyor. Bu kez son dönemde yaşanan fiyat artışlarının kalıcı olması nedeniyle artışın bir kısmının yansıtılacağı kaydediliyor. Uluslararası enerji fiyatlarındaki artışa bağlı olarak son dönemde her ay doğal gaz satış fiyatlarında artışlar yapılıyor.

TÜRKİYE HALA AVRUPA'YA GÖRE UCUZ

Bu artışlar kimi zaman elektrik üretiminde ya da sanayide, bazen de konut tüketicilerinin kullandığı gazlarda yapılıyor. BOTAŞ verilerine göre mart ayı itibariyle küresel olarak doğal gaz satış fiyatları 2022'de bir miktar gerilemekle birlikte yüzde 349,72 oranında artarak 10000 metreküpte 945,95 dolar oldu. Yine BOTAŞ TL cinsinden konutlarda kullanılan gaz dikkate alındığında Türkiye halen Avrupa ülkelerine göre ucuz konumda bulunuyor.

BOTAŞ, 2021 sonbaharına kadar görev zararı yazmazken, 2021 sonundan itibaren 50 milyar TL görev zararıyla yılı kapatmıştı.

Erhan GÜNDÜZErhan GÜNDÜZ

YORUMLAR
Reklamı Geç
Advert