Çocuk sahibi olan ya da çocuk sahibi olmaya hazırlanan ailelere Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı destek ödemesi sağlamaktadır. Devlet tarafından her çocuk için ayrı olarak verilen destek parası birinci, ikinci ve üçüncü çocuklarda farklılık göstermektedir. 15 Mayıs 2015 tarihinden itibaren doğum yapan annelere devlet ilk çocukta 300 TL, ikinci çocukta 400 TL, üçüncü çocukta ise 600 TL olmak üzere toplamda 1.300 TL destek ödemesi yapmaktadır. Başvuru yapan anneler kimlikler ile PTT'ye giderek destek parasını alabilir.

 Çocuk parası almak için nasıl başvurulur, şartları nelerdir?

 Çocuk parası almak için başvurular aile.gov.tr adresinden, Aile Bakanlığı il müdürlüklerinden ve kaymakamlıklardan yapılabilir. Başvurusu onaylanan tüm annelere ilk çocukta 300 TL, ikinci çocukta 400 TL, üçüncü çocukta ise 600 TL olmak üzere toplamda 1.300 TL destek parası verilir. Çocuk parası alabilmek için ilk önce aile nüfus müdürlüğüne giderek çocuğunu Kimlik Paylaşım Sistemi'ne (KPS) kaydettirmesi gerekir. Daha sonra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanmış olan 'Doğum Yardım Başvuru Dilekçesi eksiksiz bir şekilde doldurup imzalayarak başvuru merkezlerinden başvuru yapabilir. Çocuk parası almak için ailelerin bazı şartları taşıması gerekmektedir.

 Bunlar:

-Doğum yapmış olan kişinin T.C vatandaşı olması veya Mavi Kart sahibi olması gerekmektedir.

-Yardım alabilmek için annenin bizzat kendisinin başvuru yapması gerekir.

-15 Mayıs 2015 tarihinden itibaren yapılan doğumlar için başvuru yapılabilir.

-Bebeğin ölü olarak gerçekleştiği doğumlarda yardım yapılamaz.

Çocuk parası PTT'lerden nakit olarak alınabilir

  Çocuk parası nakit olarak verilen bir destektir. Başvuru yapılan aydan sonra gelen ayın 25'ine kadar çocuk parası anne adına PTT'ye yatırılır. Anneler kimlikleri ile PTT'ye giderek çocuk parasını nakit olarak alabilir.