Nesli tehlike altında olan 'telli turna' çiftinin geçen yıl yavrusu olmuştu. Çiftin yine Amasya'ya gelmesine en çok kuş fotoğrafçıları ve yetkililer sevindi.

 Konu ile ilgili konuşan Amasya Üniversitesi Suluova Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Murat Karavin, “Telli turnalar kış mevsimini Afrika’da geçirdikten sonra özellikle Mart ve Nisan ayları gibi ülkemize göç esnasında gelmekte ve geçmişte özellikle ülkemizin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sıklıkla üredikleri gözlemlenmiştir.

 2019 yılında yayınlanan raporda Türkiye'de üreyen kuşlar atlasının raporuna göre artık ülkemizde üremedikleri ve ülkemizdeki popülasyonları da Türkiye kırmızı listesine göre tehlikeye yakın kategoride bulunmaktadır.

 Geçen yıl milli parklar şube müdürlüğü ekiplerince Amasya Suluova Yedikır mevkiinde bir çift telli turnanın ürediği tespit edilmiş, yuvaları tespit edilmiş ve bunlar gözlemlenmiştir ve yavru çıkışından sonra tekrar bu sene Nisan ayı gibi kuşlar buraya gelmişler ve dolayısıyla da bundan sonra da muhtemelen belki de ülkemiz içerisinde telli turnanın üreme sahası olarak bu alan görülebilecektir.

 Daha önce özellikle Muş’un Bulanık Ovasında yaygınca üredikleri bilinmekte fakat zaman içerisinde raporda da belirtildiği üzere muhtemelen yaşam ve yuvalama alanlarının tahribata maruz kalmasından ötürü buralarda yuvalamadıkları düşünülmektedir.

 Dolayısıyla telli turnanın bu bölgeyi tercih etmesi bu sulak alan kuşunun üremesine elverişli bir habitat sunulduğunu göstermektedir. Bu gibi sulak alanlarda özenli bir şekilde korunması ve desteklenmesi gerekmektedir.

 Bizlerde Amasya Üniversitesi olarak Rektörlüğümüzün desteğiyle bu alanda hem eko turizme yönelik hem de alanın doğal varlıklarının korunmasına yönelik çeşitli projeler üreterek sulak alanların korunmasına destek olmaya çalışıyoruz. Ayrıca Yedikır barajı 250’den fazla kuş türüne ev sahipliği yapıyor” dedi.