05 com tr Haber | Amasya Gazetesi - Son Dakika
HV
29 MART Cuma 03:43

Atatürk'ün Samsun'dan Amasya'ya Seyahati Canlandırılacak

Samsun Büyükşehir Belediyesinin, Mustafa Kemal Atatürk'ün 1919 yılında Samsun'dan Amasya'ya yaptığı yolculuk güzergahındaki yapıları onarıp güzergahta nostaljik tur düzenleyeceği bildirildi.

AMASYA
Giriş Tarihi : 22-02-2017 14:13   Güncelleme : 22-02-2017 14:13
Atatürk'ün Samsun'dan Amasya'ya Seyahati Canlandırılacak

    Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, 16 kişilik ekiple yürütülen çışmar sonucu Atatürk'ün Samn'dan Amasya'ya gittiği güzergah gün ışığına çıkarıldı. Turizme kazandırılacak Kurtuluş Yu Projesi kapsamında Atatürk'ün yculuk sırasında neler yaşadığı ve kimlerle sohbet ettiği de belirlendi.
 
     Y güzergahında unan Çamlıhan, Suz Han, Tophan, İkizhan ve Çaklı Han tarihe uygun şekilde onarılarak, daha sonra burada nostjik turlar düzenlenecek.
 
     Proje hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak, saha çışmarı tamamlandığında insanların 1919 Samn'una döneceğini belirtti.
 
     Büyük Önder Atatürk'ün Samn'dan Amasya'ya yaptığı milli mücadelenin ilk yculuğunu yeniden yaşatacaklarını anlatan Albayrak, "Büyükşehir Belediyesi arak projeye önem veriyoruz. Arkadaşlarımız tarihi dokuyu yansıtmak için o dönemlerden kan eserleri ve objeleri toplamaya başladı. Köyleri daşıp o günlere ait farklı ve özel ne varsa toplayıp bunları müzelerde sergileyeceğiz. Proje tamamlandığında insanlarımız Atatürk'ün bu meşakkatli ilk yculuğuna çıkarak milli kurtuluş ruhunu hissedecek." ifadesini kullandı.
 
     Turistlerin bu güzergaha girdiklerinde hiç sıkılmadan, belirli noktarda ihtiyaçlarını karşılayarak Atatürk'ün yunu takip edeceğini aktaran Albayrak, şunları kaydetti:
 
     "Bu nostji içinde bilgilenip 1919 Mayıs'ını yeniden yaşayacaklar. Kısacası Kurtuluş Yu, turizm amaçlı içi du du tarihi bir y acak. Bunun için dış doku özelliğini yitirmiş binarın dış cephelerini iyileştireceğiz. Sıvasız, boyasız evleri küçük rötuşlarla o dokuya uygun he getireceğiz. Binarı günümüze uyarlayacağız. Gerekirse tescilleyeceğiz. Çünkü korunması bunlar gereken güzel binar. Binarı onarıp gelecek nesillere aktaracağız."

Ali Rıza AĞIŞAli Rıza AĞIŞ

YORUMLAR
Reklamı Geç
Advert