Nisan ve Eylül Ayları arasında sıklıkla görülen keneler, insan vücuduna yapışarak kan emmeleri ile bilinir. Kan emerken, ısırdığı insana ölümcül Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsü bulaştırır. Afrika, Asya, Doğu Avrupa ve Orta Doğu'da ve Ülkemizde birçok insanın hayatını kaybetmesine sebep olan keneler en çok ağaçlık, çalılık ve otlak alanlarda bulunur.

 Amasya ve Çevresinde sıklıkla görülen keneler, taşıdıkları Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsü sebebiyle insan ölümlerine sebebiyet verebiliyor. Her yıl yaz aylarının gelmesiyle çalılık-çayırlık alanlarda yaşayan ve insanları ısırmasıyla ölümcül virüs bulaştıran keneler için Amasya İl Sağlık Müdürlüğü, uyarı mesajı yayımladı.

 Amasya İl Sağlık Müdürlüğü'nün paylaştığı uyarı mesajında, Kene ısırmasından korunmak için yapılacaklar sıralandı.

"Tarla, bağ, bahçe, orman, piknik alanı ve ahır gibi kene yönünden riskli yerlere giderken vücudunuzu örten giysiler giyin. Pantolonunuzun paçalarını çorabınızın içine sokun veya çizme giyin.

 Kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık ernkli kıyafetler tercih  edin, oturacağınız yere açık örtü serin.

 Kene yönünden riskli yerlerde bulunduktan sonra vücudunuzda kene olup olmadığını kontrol edin.

 Kene vücudunuza tutunmuşsa en yakın sağlık kuruluşuna gidin.

 Kene vücudunuzdan çıkarıldıktan sonra 10 gün içinde halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler görülmesi hâlinde mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurun." ifadeleri kullanıldı.