Suluova Yedikır Barajı kenarında düzenlenen yarışmaya Amasya, Samsun, Tokat ve Çorum il ve ilçelerinden gelen 14 yangın ilk müdahale ekibi katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Amasya Orman Bölge Müdürü Halil Oflu; “Orman yangınlarını önleme ve mücadele görevi kanunla Genel Müdürlüğümüze verilmiş ve teşkilatımız, devletimizin mevcut imkânlarını en verimli biçimde kullanarak orman yangınları konusunda tüm yurda yayılmış ciddi, donanımlı ve deneyimli bir organizasyon oluşturmuştur.

Yangınlarla mücadelede daha etkin mücadele yapmak amacıyla, Nisan ve Mayıs aylarında orman yangınlarıyla mücadele iş başı ve iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerimizi tamamladık.

Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından verilen eğitimlerle muhtemel bir yangına karşı hareket kabiliyeti, reaksiyon süresi, kriz ve stres yönetimi, yangın öncesi, yangın esnasında ve yangın sonrasında yapılacak iş ve işlemlerle ilgili yangınla mücadelede görev alan tüm personel eğitilerek orman yangınlarına karşı daha hızlı ve etkin mücadele için çalışmaktayız.

Bugün yapacağımız eğitim çalışması ile 14 İşletme Müdürlüğümüzden yangın ekipleri arasında En Donanımlı ve En Hızlı Ekip yarışması yaparak, ekiplerimizin durumunu görmek, eksiğimiz varsa gidermek ve yangın ekiplerimizi motive etmek gayretindeyiz. Ayrıca Yangınla Mücadele organizasyonuna yönelik olarak da fiziki tedbirleri arttırarak yangın esnasında ve sonrasında oluşabilecek zararları asgari seviyede tutmayı hedeflemekteyiz.

Yine hazırlamış olduğumuz 2022 yılı Yangın Eylem Planı doğrultusunda yangınlara neden olan sebepleri en aza indirgemek için, Hedef Kitlelere Yönelik Eğitim ve Bilinçlendirme faaliyetlerinde de bulunmaktayız (Gönüllülerin, öğrencilerin, askeri birliklerin, köylülerin, mahkumların, avcı-çobanların bilinçlendirilmesi… vb).

2022 Yılı Yangınla Mücadele faaliyetleri kapsamında Bölge Müdürlüğümüz parkında 26 Arozöz, 10 Su İkmal Aracı, 108 İlk Müdahale Aracı, 7 Dozer, 11 Greyder, 11 Ekskavatör, 4 Treyler, 217 adet su tankı mevcuttur. Köy muhtarlarına teslim ettiğimiz su tanklarıyla yangın esnasında ulaşılması daha güç olan uzak köylerdeki yangınlara daha etkin ve daha hızlı ulaşarak mücadele ediyoruz. 2022 yılında da 11 adet su tankı alıp köy muhtarlarımıza teslim edeceğiz. Yangınla mücadelede faal 15 adet kulemiz, 46 adet yangın havuzu mevcuttur. Yine yangınla mücadelede 443 Yangın İşçimizi istihdam ediyoruz. 2022 yılında 3 İşletme Müdürlüğümüzde ilk Müdahale Yer Ekibi olarak 45 kişiyi hizmet alımı ile istihdam edeceğiz. Yine 2022 yılında Genel Müdürlüğümüzce alınacak 5.000 işçiden Bölge Müdürlüğümüze düşen 260 işçiyi Mayıs-Haziran aylarında alacağız.

2021 yılında Bölge Müdürlüğümüz dahilin de 81 adet orman yangını çıkmış ve 80,80 Hektar alan zarar görmüştür. 2022 yılında bu gün itibariyle 16 adet orman yangını çıkmış ve 26 Hektar alan zarar görmüştür.

Orman Bölge Müdürlüğüne orman yangınlarıyla mücadele amacıyla gönüllü olmak isteyen 3.357 kişi verilmişti. Duyarlı vatandaşlarımız sayesinde şu an 3.861 yangın gönüllüsü kaydı yapılmış ve eğitimleri devam etmektedir.

 

Yine Orman yangınlarıyla mücadele amaçlı 2022 yılı sonuna kadar 1.300 Km. orman yollarımızın yol kenarı bakımları yapılarak, yolun altından ve üstünden 5 m. lik kısımda yanıcı madde azaltımı yapılacaktır.

Orman yangınlarına karşı hassas olunan, nemin yüzde 20’nin altına düştüğü, sıcaklığın yüzde 40’ın üzerine çıktığı ve rüzgârında 40 kilometrenin üzerine çıktığı zamanlarda tedbirleri almamız ve vatandaşlarımızın ormana giriş çıkışlarını belirli bir sınıra çekmemiz gerekiyor. Valiliklerimizin alacağı kararlara göre hassas dönemlerde ormana giriş çıkışları kısıtlayabiliriz. Bugün burada önemli olan yarışmak değil ekiplerimizin motivasyonunu arttırmaktır.

Orman teşkilatımızın muhtemel bir yangında canla başla mücadele edeceğine yürekten inanıyoruz.

Yarışmaya katılan ekiplerimizi şimdiden tebrik ediyor, 2022 yılının yangından dolayı can kaybının olmadığı, yangın ve ortaya çıkardığı zararların en alt seviyede olacağı bir yıl olmasını temenni ediyorum” dedi.

OYM Şube Müdürü Engin Keleş’in startını verdiği yarışlarda “Ateş avcıları” araçtan çıkıp hızla koşarak 200 metre ileriye hortum açtı. Hortumları birbirine ekledikten sonra önce su ardından köpük püskürtmeyi en hızlı şekilde gerçekleştirmeye çalıştılar. Söndürmenin tamamlanmasıyla toplanan hortumlar araçlara yüklendi.

Zorlu etabı tamamlarken zamanla yarışan ekiplerin soluk soluğa kaldığı anlar ise verdikleri mücadeleyi gözler önüne serdi.

Kıyasıya rekabetin yaşandığı yarışmada Vezirköprü Orman İşletme Müdürlüğü ekibi birinci, Amasya Orman İşletme Müdürlüğü ekibi ikinci, Kargı Orman İşletme Müdürlüğü ekibi de üçüncü oldu.

Dereceye giren ekiplere Amasya Orman Bölge Müdürü Halil Oflu tarafından kupa ve madalya verildi.