Türkiye'nin tohum ve tarım alanında dışarıya bağımlılığını azaltmak için hayata geçirilen proje ile Amasya'da Karaköprü ve Aydoğdu Köylerinde 11 çeşit tohumun ekimi yapılarak bölgeye en uygun tohum belirlenecek ve çiftçilere tavsiye edilecek.

 Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından kurulan alanlarda toprakla buluşan 11 farklı çeşit yerli ve milli tohum arasından Amasya toprağına ve iklimine en uygun buğday tohumu belirlenecek ve çiftçilere tanıtımı yapılacak. Yerli ve milli buğday tohumları ekiminden hasadına kadar Amasya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü teknik personelleri tarafından kontrol edilecek.

 Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yerli ve milli tohum kullanımını yaygınlaştırma ve tarımda dışa bağımlılığı azaltmak için Tarımsal Araştırma Enstitülerinden temin ettiği ekmeklik buğday tohumları, Amasya'nın Karaköprü ve Aydoğdu Köylerinde yapılan çalışmalarla yeşertildi. Sulu şartlarda Karaköprü Koyünde ve kuru şartlarda Aydoğdu köyünde toprakla buluşan tohumlar filizlenirken, umutları da filizlendirdi. Amasya Tarım ve Orman İl Müdürü Hayrullah Göktekin, tohumların yetiştirilmesi için kurulan alanları yerinde görerek bitkilerin gelişimini ve sağlığını inceledi.

 Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden konu ile ilgili yapılan açıklamada; "Aydoğdu köyünde kıraç şartlarda kurulan Buğday Çeşit gösterim noktasına 11 çeşit ekmeklik buğday ekilmiş olup bunlar; Acar, Arif Bey, Altuğ, Nusrat, Yüksel, Değirmen, Altındane, Sakin, Canik, Nevzat Bey ve Kirve çeşitleridir. Verim durumları hasat esnasında belirlenerek verim bakımından öne çıkan çeşitler çiftçilerimize önerilerek bu çeşitleri ekmeleri tavsiye edilecektir." ifadeleri kullanıldı.