2022 yılının ilk 6 ayında 157 bin 338 yerli, 3 bin 164 yabancı turistin ziyaret ettiği Amasya’da hedef yılsonu itibariyle 2019 yılında ulaşılan 719 bin 559 sayısını geçmek.

Yine 2022 yılında 143 bin 982 yerli, 5 bin 281 yabancı toplam 149 bin 263 kişi konakladı.

Hititler ‘den Osmanlılara kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapan Amasya'nın, ulusal ve uluslararası fuar ve tanıtım çalışmaları sonrası ziyaretçi sayısını her yıl istikrarlı bir şekilde artıyor.  Amasya barındırdığı tarihi ve kültürel zenginliklerin dışında doğal güzellikleriyle de öne çıkıyor ve bu özellikleri ile yerli yabancı tüm ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Turistik tur organizasyonları artık yapılan tüm bu tanıtımlarla birlikte  planlarını Amasyasız yapmıyor, mümkün olduğunca Amasya’yı da turlara ekliyorlar.

Amasya'ya gelen ziyaretçilerin özellikle doğal güzelliklerden ve tarihi dokusundan çok etkilendiklerini ve buna bağlı olarak en çok Kral Kaya Mezarları, Yeşilırmak Nehri kıyısında sıralanan Yalıboyu Konaklarına ilgi duyduğunu ifade eden Amasya Valisi Mustafa Masatlı, “Son yıllarda yapılan araştırmalara göre tanıtım çalışmalarının da etkisiyle kente gelen turist sayısında kayda değer derecede artış var. 2023 hedefimiz olan yıllık bir milyon turist sayısına adım adım ilerliyoruz. Amasya'yı en çok ziyaret eden yabancı turistler Endonezya’dan. Daha çok doğal güzelliklerinin dikkat çektiğini ve  Endonezyalı turistlerin şehrin en çok bu özelliği nedeniyle tercih ettikleri ve gayet memnun ayrıldıkları da biliniyor. Amasya'ya en çok gelen yerli turistler ise İstanbul’dan. Yakın bölgelerden de birçok ziyaretçi alan Amasya her geçen yıl yerli ve yabancı ziyaretçi sayısını biraz daha arttırıyor ve hem kültürel hem de ekonomik gelişmesine hız kesmeden devam ediyor. Dijital Kent Amasya uygulamasının da turist sayısının artmasında büyük payı var.” Dedi.