Amasya İl Sık Müdürü Dr. Öner Nergiz İslam dininin önemli vecibelerinden birisi an kurban ibadetinin insana ve çevreye zararı madan eda etmek için dikkat edilmesi gereken huslar konunda açıklamada undu.

Nergiz açıklamasında şunları kaydetti: “Kurban kesiminin gerekli dini hükümlere uygun sağlık ve çevre şartlarına bağlı karak ortam koşullarının hijyenik he getirilmesi, başta hayvanlardan insanlara geçen (zoonotik) hastıklar mak üzere, sağlık, çevre sağlığı, te lik, etin işlenmesi, pişirilmesi, tüketilmesi, sakatatlarını çöpe atılmaması, sokak hayvanlarına verilmemesi, gibi konularda hkımızın bilgilendirilmesi çevre ve toplum sağlığının korunması açısından önem arz etmektedir. 
Kurban satış yerlerinin, kurbanlık naklinin, kurban kesim yerlerinin ve kesim sonrası etin işlenmesi esnasında gerekli hijyen, güvenlik ve asgari nik şartlara uyulması gerekmektedir. Ayrıca hayvanların kesilmesi, yüzülmesi, karkasın parçanması, etin nakli, muhafazası, pişirilmesi ve tüketime nulması aşamarında kişisel te lik kurları ihm edilmemelidir.
Hayvanlardan insanlara aşan ve hk sağlığı yönünden çok büyük önem taşıyan bakteriyel, vir, paraziter ve fung (zoonotik) hastıklar mevcuttur. Bu hastıklardan bazıları: tüberküloz, bruselloz, şarbon, kuduz, kist hidatik, deli dana hastığı, trişinelloz ve Q‐hummasıdır. 
Bu le, hastık yapan ve bozulmaya an mikroorganizmarın ete aşmasının önlenmesi, ette mevcut mikroorganizma sayısını aztmak veya ka edilebilir bir seviyeye indirmek, mikroorganizmarın üremelerini ve toksin sgılamarını engellemek için kesim, yüzme ve parçama işlemlerinin serin yerlerde yapılması gerekir. Çevre sağlığı yönünden de kesimi takiben ortaya çıkan kan, mide ve bağırsak içeriğinin gelişi güzel bir şekilde etrafa atılmaması ve akarlara dökülmemesi gerekmektedir. Ayrıca kesimi takiben ortaya çıkan içeriklerin ve hastık taşıyan diğer iç organların (karaciğer ve akciğer gibi) köpek ve kedilere verilmemesi gerekir. Bu organlar ulüne uygun bir şekilde imha edilmeli veya derin çukurlara gömülmelidir. Çünkü bu organlar insanların başta karaciğeri mak üzere, akciğer, beyin gibi organlarına yerleşerek bugün için ilaçla tedavisi mümkün mayan cerrahi müdaheyi gerektiren kist hidatik hastığının yayılmasına y açmaktadır.

Kist hidatik hastığına köpek, kedi, kurt, tilki gibi et yiyen hayvanların ince bağırsaklarında yaşayan parazitin larvarı ur. Koyun, keçi, sığır, domuz ve develerin kistli iç organlarının et yiyen hayvanlara yedirilmesi ile kist içinde unan parazitler bu hayvanların bağırsağına yerleşir. Hastık insanlara, paraziti taşıyan köpek, kedi, çak, tilki, kurt gibi hayvanların dışkısı ile aşır. Dışkı ile etrafa yayılan parazitin yumurtarı ile kirlenmiş meyve ve sebzelerin çiğ tüketilmesi, kirlenmiş ların içilmesi, rüzgâr ile uçuşan yumurtarın sunum yuyla ınması ve paraziti taşıyan köpekler sevildikten sonra ellerin iyice yıkanmaması başlıca aşma leridir.
Köpekler parazit yumurtarını burunlarına ve tüylerine aştırabilirler. Köpeklerin okşanması ve sevilmesi sırasında parazit yumurtarı ellere aşabilir. Bu şekilde kirlenen ellerin yıkanmadan ağıza götürülmesi ile parazitin yumurtası ınır. Bu le, özellikle çocukların sokak köpekleri ile oynamarına izin verilmemeli, temas hinde ellerini b ve sabunla yıkaması sağlanmıdır. Kişisel te lik kurlarına dikkat edilmeli, içme ve kullanma ları te mı, çiğ yenen sebze ve meyveler b ile iyice yıkandıktan sonra tüketilmelidir. Sahipli köpek ve kediler, muhakkak parazit yönünden tedavi ettirilmeli ve sahiplerince gezdirilirken etrafa dışkılamarı hinde mümkünse dışkı uygun bir şekilde toplanıp bertaraf edilmelidir.

Etler ızgarada pişirilirken, etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak ve "kömürleşme" sağlamayacak şekilde ayarlanmıdır. Yüksek ateş yüzeydeki proteinleri birdenbire katılaştırır ve ısı etin iç kısmına ulaşamaz. Bu le etlerin iç sıcaklığı en az 75 ºC mıdır. Çok yüksek ısı, etin dış yüzeyinin yanmasına ve kaybının fazla masına y açarak besin öğesi kaybını artırır. Etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş arak tüketilmemeli, bazı zoonoz hastıkların çiğ veya az pişmiş etlerin yenmesiyle aştığı unutulmamıdır” diye konuştu