Ülkemizde her geçen gün yükselen enflasyon ve döviz kuru nedeniyle zamlı süreç devam ediyor. Sürekli olarak yükselen hayat pahalılığı ile birlikte yeni banknotlara dair açıklamalar geliyor. Ekonomist Şeref Oğuz'un açıklamalarına göre 1 TL tutarındaki metal paraların artık basılmayacağı iddia edildi. İşte tüm detaylar...

MADENİ PARALAR DEĞİŞİYOR

 Türk Lirası'nda yaşanan değer kaybı ve hayat pahalılığının yükselmesiyle birlikte ekonomistlerden açıklamalar gelmeye devam ediyor. Son yıllarda oldukça konuşulan demir para ücretleri tartışma konusu oldu. Madeni paraların üretim maliyeti kendisini geçmesiyle kaldırılacağına dair birçok iddia ortaya atıldı.

  Ülkemizde yaşanan enflasyon ile birlikte ekonomist Şeref Oğuz, 500 TL'lik ve 1.000 TL'lik banknotların ne zaman çıkacağına dair açıklamalar yaptı. Şeref Oğuz "Seçim Ekonomisi 2.0'ın kodları" başlığı adı altında tek tek açıkladı.

5 TL VE 10 TL'LİK BANKNOTLARIN DEĞERİ KALMADI

 Açıklamalarında yer alan detaylara göre piyasada bulunan en küçük banknot 5 TL olduğunu belirtti. Günümüzün şartlarında 5 TL'ye sadece 1 adet ekmek alınabilirken Şeref Oğuz'un açıklamalarına göre, 5 TL banknot ile sadakanın bile verilemeceği vurgulandı.

  En yüksek olan 200 TL banknotuna dair açıklamalarına ise yükselen enflasyon karşısında satın alma gücünün fazlasıyla azaldığı vurgulandı. ATM'lerin banknotlar ile dolduğunu belirten uzman isim 200 TL'nin üstü olan 500 TL banknotun çıkarılmasının kaçınılmaz bir hal aldığını ifade etti.

500 TL VE 1000 TL'LİK BANKNOTLAR GELİYOR

 Ülkemizde sürekli olarak yükselen enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle ATM'lerde yer alan paraların sıcak sıcak olduğu dikkat çekiyor. Sürekli olarak yeni basılmış 200'lükler ve 100'lükler tüketicilerin dikkatini çekerken yeni banknotlar için araştırmalar sürüyor. Seri numaraları üst üste gelen yeni nakitlerin henüz mürekkebi yaşken aslında liranın 1 sıfır aldığının göstergesi olarak belirtildi.

  Asgari ücret, memur ve emekli maaşlarında paylaşılan etiketler ile fiyatlandırmadaki bozulma Türk Lirasına olumsuz etki sağladı. Şeref Oğuz'a göre 5 TL ve 10 TL kağıt paranın değersizleşmesiyle 1 TL ve altındaki bozukluklar yerine 5 TL'lik ile 10 TL'lik metal paraya dönüştürülecek. İddiaya göre 2023 yılı içerisinde 500 TL'lik banknotlar, 2024 yılı içerisinde de 1.000 TL'lik banknotlar piyasaya sürülecek.