Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından birer konuşma yapan Şehit Yılmaz Zengin Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Yaşar Bozatlı, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı İsa Köse, Amasya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Kemal Öztürk, Amasya Milletvekilleri Hasan Çilez ile Haluk İpek, Ahiliğin öneminden ve kavramından bahsederek, toplum olarak birlik ve beraberliğimizin, kardeşliğimizin daim olması temennisinde bulunup, Ahilik Haftasını kutladılar.

 Törende son olarak konuşan Vali Yılmaz Doruk ise şunları ifade etti: “Sayın Milletvekillerimiz, değerli esnaf ve zanaatkârlarımız, ilimizin kıymetli protokolü, basınımızın güzide temsilcileri ve saygıdeğer vatandaşlarımız Ahilik Haftası münasebetiyle sizlerle bir araya gelmekten memnuniyet duyduğumu ifade etmek isterim.

        Ahilik, Anadolu’da varlığını yüzyıllardır sürdüren din, dil, ırk, mezhep farkı gözetmeksizin herkese eşit muameleyi öngören, Milletimizin köklü geleneklerinden biridir. ‘Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir, Ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir.” diyen Ahi Evran-ı Veli, bu anlayış çerçevesinde esnaf teşkilatlanması olan Ahilik müessesesini kurmuştur.

       Ahilik, farklı meslek kollarından esnafların iktisadi kazanımlarını arttırmanın ötesinde, ahlaki gelişimlerini amaç edinmiş ve oluşumunun temel gayesini “iyi insan olmak” olarak belirlemiştir.

       Bu maksatla gündüzleri usta-çırak ilişkisi içinde mesleğinin inceliklerini öğrenen gençlere, akşamları ahi konaklarında ahlâki ve felsefi eğitim verilmiş, böylelikle genç nesillerin meslek edinirken güzel ahlak üzere yetişmeleri de sağlanmıştır.

     Ahilik bir esnaf teşkilatlanması olmasının yanı sıra, benimsediği ahlaki ve felsefi ilkelerle toplum arasında köklü dayanışma geleneğinin oluşmasına da büyük katkı sağlamıştır.

     Ahiliğin oluşturduğu bu köklü dayanışma geleneği, Ecdadımızın dünya medeniyetlerinin beşiği Anadolu’yu yurt yapmasına büyük katkı sunarken, Aziz Milletimizin tarih boyunca karşı karşıya kaldığı tüm zorluklarla başa çıkabilmesi kabiliyetinin de temel dayanaklarından birisini oluşturmuştur.

Asırlar öncesinden bugüne uzanan, yeni nesillerin yoluna da ışık tutacak olan Ahilik Geleneği, büyük ve güçlü ülke olma hedeflerine güvenli ve istikrarlı adımlarla yürüyen Türkiye’nin manevi muhafızı ve sağlam yapı taşlarından biri olmaya devam edecektir.

     Değerli esnaf ve zanaatkârlarımız; sizlerin de ahiliğin öğretilerini ilke edinerek, Amasya’mız ve ülkemiz için çalışacağınıza, üreteceğinize ve halkımıza en iyi şekilde hizmet edeceğinize yürekten inanıyorum.

   Bu duygu ve düşüncelerle kutlamakta olduğumuz Ahilik Haftası münasebetiyle, Ahilik Teşkilatının Kurucusu Ahi Evran-ı Veli’yi rahmet ve minnetle yâd ederken, başta esnaf ve zanaatkârlarımız olmak üzere, tüm vatandaşlarımızın Ahilik Haftasını kutluyor, esnaflarımıza bol ve bereketli kazançlar diliyorum.”

  Konuşmaların ardından Yılın Ahi, Kalfa ve Çırağına, Vali ve protokol üyeleri tarafından plaket verildi. Törenin sonunda Vali Yılmaz Doruk, Milletvekilleri ve protokol üyeleriyle birlikte esnaf ve vatandaşlarımıza Ahi Pilavı ikram ederek, Ahilik Haftalarını kutladı.