Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yerleşkesinde "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi" kapsamında “Kuru Tarım Alanlarında Yağlık Kanola Geliştirme Projesi"  tohum teslim töreni gerçekleştirildi.

 Proje kapsamında %75 hibe katkısı ile toplam proje tutarı 1 Milyon 950 Bin TL olan 500 ünite tohum desteğinin üreticilerimize sağlanacağı kaydedildi.

Konuşmasında kanola bitkisinin önemine vurgu yapan Amasya Tarım ve Orman İl Müdürümüz Gürol Çetin;

  “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında Kuru Tarım Alanlarında Yağlık Kanola Geliştirme Projesi törenimize hoş geldiniz.

 İlimiz ekonomisinde tarım ilk sırada yer almakta olup, yaklaşık 22 Bin çiftçi ve ailesi bu sektörden geçimini sağlamaktadır.

  İlimizin sahip olduğu topoğrafya ve iklim özellikleri 84 çeşit ürünün yetiştirilmesine imkân sağlamakta olup; 255 Bin hektar tarım alanının 244 Bin hektarını ekili ve dikili tarım arazisi oluşturmaktadır. Tarım alanımızın 102 bin hektarı sulu tarım alanı, yaklaşık 153 bin hektarı sulanamayan kuru tarım alanlarıdır.

  Çok sayıda ürün yetiştirilmesine imkân sağlayan toprak ve iklim çeşitliliğine sahip Ülkemiz ve İlimiz;  yağlı tohumlu bitki üretimi için yüksek bir potansiyele sahiptir. Bu potansiyele rağmen; artan nüfus, kişi başına tüketilen yağ miktarının artması ve yağ ihtiyacını karşılayacak seviyelerde üretim gerçekleştirilememesi sebebi ile oluşan bitkisel yağ açığı ithalat yoluyla karşılanmaktadır.

   Son yıllarda önemi gittikçe artan yağlı tohumlu bitkiler gıda, tıp, boya endüstrisi, kozmetik, biyodizel gibi sanayi sektörü için önemli bir hammadde kaynağı olarak kullanılıyor olması da göz önüne alındığında yağlı tohumlu bitkileri üretmenin önemi daha da artmaktadır.

   Kanola bitkisinden elde edilen yağ kalite yönünden zeytinyağı ve yerfıstığı yağı kalitesine yakındır. Yağ elde edildikten sonra geriye kalan küspesi hayvan beslenmesinde kullanılmaktadır. Ayrıca bitki bol sarıçiçek ihtiva ettiğinden arıcılık faaliyetini de olumlu yönde etkilemektedir.

  Tohumunda % 38-50 arasında yağ ve % 16-24 arasında protein ihtiva etmesi, insan vücudunun gelişimi açısından çok önemli bir yere sahip olan A, D, E ve K gibi yağda çözünen vitaminleri barındırması, içerdiği fenolik bileşiklerden dolayı yüksek antioksidan etkiye sahip olması, termitlere karşı iyi bir biyolojik mücadele olması açısından da önemli bir yağ bitkisidir.

  Ülkemizde 2022 yılında yaklaşık 18 Milyon dekar alanda 4,7 Milyon ton yağlı tohumlu bitki üretimi gerçekleşmiştir. Yağlı tohumlu bitkiler içerisinde ise 411 Bin dekar üretim alanında 150 Bin ton kanola üretimi gerçekleşmiştir. Kanola üretim miktarında bir önceki yıla oranla %7'lik bir artış olmuştur. İlimizde ise yaklaşık 270 Bin dekar alanda 83 Bin ton yağlı tohumlu bitki üretimi gerçekleştirilmiş olup; bu yıl 1.400 dekar üretim alanında 420 ton kanola üretimi gerçekleştiği tahmin edilmektedir.

 Nadas alanlarının doğru uygulamalarla tarımsal üretime kazandırılması, kısıtlı su kullanımı yöntemlerinin teşvik edecek uygulamaların yaygınlaştırılması, üreticilerimizin gelirlerinin arttırılması, alternatif yağlı tohumlu bitki yetiştiriciliğinin ve yağlı tohumlu bitkilerin üretiminin arttırılması amacı ile 2022 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı %75 hibe katkısıyla toplam proje tutarı 95 Bin TL olan 50 ünite tohum desteği 63 üreticimize sağlanmış olup, Taşova ilçemizde 1.000 dekar alanda üretim gerçekleştirilmiştir.

  Bugün ise Tarım ve Orman Bakanlığının %75 katkısı ile toplam proje bedeli 1 Milyon 950 Bin TL olan 500 ünite kanola tohumu desteği sağlanacak olup, 10 Bin dekar alanda üretim gerçekleştirilecektir. Dağıtımını yapacağımız kanola tohumları clearfield teknolojisine sahip olup; bu teknoloji ile üretilen kanola tohumunu yetiştirecek üreticinin yabani hardal otuyla kimyasal mücadelesi kolaylaştıracağı için yüksek verim almasını sağlayacaktır.

  İlimizde üretim deseninin çeşitlendirilmesi ve tarım arazimizin %4'ünü oluşturan marjinal tarım arazilerinin tarıma kazandırılması amacı ile İl Müdürlüğümüz olarak çalışmalar yapmaya ve projeler üretmeye devam edeceğiz.

  Bu vesile ile başta Sayın Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı'ya hazırladığımız projelerimizin hayata geçirilmesinde bizleri destekleyen, teşvik eden Valimiz Sayın Yılmaz Doruk'a şükranlarımı arz eder, tüm üreticilerimize ve ilimize hayırlara vesile olmasını dilerim. Bütün çiftçilerimizin ürünleri bol kazançları bereketli olsun. Hepinize saygılar sunuyorum." Dedi.

Konuşmaların ardından törene katılan üreticilere kanola tohumları teslim edildi.

  Törene Amasya Valisi Yılmaz Doruk, Amasya il protokolü, çeşitli kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri, İl Müdürlüğü personeli ve basın mensupları katıldı.