Kasım ayı enflasyon rakamları belli oldu. Buna göre enflasyon Kasım’da aylık bazda yüzde 3,28 arttı. Yıllık ise yüzde 61,98 seviyesine geldi.

  Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bugün yaptığı açıklamada, Kasım ayı enflasyon rakamlarını duyurdu. Ekonomi ve finans dünyasını yakından ilgilendiren verilere göre, enflasyon oranı Ekim'de aylık bazda yüzde 3,28, yıllık bazda ise yüzde 61,98 olarak gerçekleşti.

  Bu rakamlar, ekonomistlerin Kasım ayı enflasyon beklentilerinin altında kaldı. Ekonomistlerin ortalaması yüzde 3,68 olarak tahmin edilmişti. Bir önceki ay yüzde 61,36 olan yıllık enflasyonun ise yüzde 62,61'e çıkması bekleniyordu. Ancak TÜFE'nin artan gıda ve hizmet fiyatları ile doğalgaz kullanımının artmasıyla aylık yüzde 3,8 artması, yıllık TÜFE'nin sınırlı artış kaydederek yüzde 62,8 olmasıyla sonuçlandı.

Özellikle gıda ve hizmet sektöründeki fiyat artışları ile enerji maliyetlerindeki yükseliş, enflasyonu etkileyen temel faktörler arasında gösteriliyor. Yatırımcılar ve ekonomi analistleri, enflasyondaki bu artışın ekonomik dengeleri nasıl etkileyeceği konusunda yakından izleme kararı aldı.

Yurt içinde çekirdek enflasyon da yatay bir seyir izledi. Kasım'da yıllık çekirdek enflasyon yüzde 69,89 olarak kaydedildi. Ekim ayında bu rakam yüzde 69,76 idi. Yurt içi üretici fiyatları (Yİ-ÜFE) ise aylık yüzde 2,81 artarken, yıllık bazda yüzde 42,25 artış gösterdi.