Şanlıurfa’da faaliyet gösteren Özak Tekstil’de çalışan işçiler işveren tarafından Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş’e üye yapılmıştı. İşçiler sendikalarının kendi sorunlarıyla ilgilenmemesi nedeniyle Öz İplik-İş’ten istifa ederek DİSK’e bağlı BİRTEKSEN’e üye olmuşlardır. Ancak Özak patronu sendikalı olan işçileri işten çıkararak bir hukuksuzluğa imza atmıştır.

İşten çıkarılan işçiler 27 Kasım’da fabrika önünde direnişe geçmişlerdir. Ancak Urfa valisi işverenin yanında yer alarak işçilerin fabrika önünde bekleyişine yasak getirmiştir. İşçiler yasağa rağmen direnişlerini sürdürmüşler, yaklaşık 700 işçinin çalıştığı fabrikada 500 işçi ve sendikaları BİRTEKSEN işçiler işe iade edilinceye ve sendikaları tanınıncaya kadar mücadelelerini sürdüreceklerini ilan etmişlerdir.

Vali, işçilere güvenlik güçleriyle engel olmaya çalışmış, fabrikanın önünü barikatlarla kapatmış, işçilerin oturmalarına izin vermemiştir.

İşçiler fabrikanın karşısındaki camiye sığınmış ancak bu sefer il müftüsü ortaya çıkarak soğukta camiye sığınan işçilere camiyi yasaklamıştır. Bir gün sonra da direnişteki işçiler caminin de barikatlarla çevrili olduğunu görmüşlerdir.

Günün üç vakit namazını bu camide kılan işçilere caminin yasaklanması kabul edilemez.

11 Aralık günü güvenlik güçleri işçilere ve sendika temsilcilerine sert müdahalede bulunmuş, birçok kişiyi gözaltına almıştır.

Hükümete soruyoruz:

  • İşçilerin istediği sendikaya üye olması hangi iş kanunda ve anayasada suçtur?
  • Devlet patronların arkasında dururken neden valisiyle, güvenlik güçleriyle, il müftüsüyle işçilerin karşısındadır?
  • İki haftayı aşkın süredir direnen işçilerin taleplerini ne zamana kadar görmezden geleceksiniz?

İşçilerin talepleri çok net:

BİRTEKSEN, işveren tarafından tanınsın.

İşten atılan işçiler işe iade edilsin.

Sendikalı olan veya direnişte olan işçilere baskı yapılmasın.

Özak Tekstil işçilerinin haklı direnişi karşısında devlet sermayenin tarafında yer almıştır. Biz de sınıf dayanışması gereği İşçilerin yanında ve tarafındayız. İşçilerin haklı taleplerini destekliyor, direnişlerini Amasya’dan selamlıyoruz. Maddi ve manevi her türlü desteğe hazır olduğumuzu Özak Tekstil işçilerinin bilmelerini istiyoruz.

Yaşasın sınıf dayanışması!