Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) 2023 verilerini yayımladı. Yayımlanan verilere göre, 2023 senesinde 111 bin 576 esnaf kepenk kapattığını duyurdu.

  Açıklanan verilere ilişkin CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, "Pandemi döneminde dahi esnaf bu kadar zor duruma düşmemişti" ifadelerinde bulundu.

  Kepenk kapatan esnaflara ilişkin açıklamalarda bulunan Başevirgen, TESK verilene ilişkin esnafın içler acısı halini ortaya koyduğunu ifade etti. Buna göre her ay 9 bin 298 esnafın iflas ettiğini belirten Başevirgen, Dükkanını kapatmayan esnafsa kredilerle, borçlarla işlerini döndürmeye çalışıyor” dedi.

  Başevirgen, konuşmasının devamında, “KOBİ’lerin bankalara borcu 3 trilyon lirayı aştı. Borcu takibe düşen KOBİ sayısı 293 binin üzerindedir. Yüksek faiz, yüksek kur, elektrik, kira, vergiler ve tüm girdi maliyetleri altında ezilen esnafın bu şartlar altında ayakta kalması imkansız hale gelmiştir. açıklamalarda bulunarak, "Esnafın iş yerlerini kapatması demek, işsizler ordusunun da çığ gibi büyümesi anlamına geliyor. Eskiden iş yapabilmek için hevesle beklenen tatil ve düğün sezonları, okulların açılması, bayramlar bile esnafın düze çıkmasını maalesef sağlayamıyor." ifadelerine yer verdi.