İlk Türk astronot olan Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda görevli Albay Alper Gezeravcı’nın içinde olduğu roket, Türkiye saatiyle 00.49’da Amerika Birleşik Devletleri’nin Florida eyaletindeki NASA’nın Kennedy Uzay Merkezi’nden uzaya fırlatıldı.

  36 saatlik bir yolculuğun ardından Uluslararası Uzay İstasyonu’na eklenecek olan rokette bulunan Gezeravcı, 14 gün boyunca 13 farklı deneyi gerçekleştirecek. Gezeravcı, uzay yolculuğunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisine verdiği Türk Bayrağı’nı da yanında götürdü.

Alper Gezeravcı, Türk Uzay Yolcusu ve Bilim görevi için 36 bin aday arasından seçildi.

ABD'nin Teksas eyaletinde gördüğü eğitimle uzay yolculuğuna hazırlanan Gezeravcı'nın uzay yolculuğunda kendisi dışında ABD ve İspanya'yı temsilen Michael Lopez Alegria, İtalya Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan pilot Walter Villadei ve Avrupa Uzay Ajansı adına İsveçli Marcus Wandt yer aldı.

  Albay Alper Gezeravcı, uzay yolculuğunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisine verdiği Türk Bayrağı, kendi aile bireylerinin fotoğrafları, Yörük kültürüne ait objeleri yanında götürdü. Türkiye'nin uzay yolculuğu için İstanbul Taksim Meydanı ve Ankara Kızılay Meydanı'nda alanlar oluşturuldu.

  Türkiye'nin milli uzay yolculuğunu izlemeyi isteyen vatandaşlar da İstanbul Taksim Meydanı'nda oluşturulan alana akın etti. Nefeslerin tutulduğu anlarda vatandaşlar büyük bir heyecanla Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğu Türkiye saati ile 00.49 ‘da başladı.

SpaceX firmasına ait Dragon kapsülünü Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) taşıyan Falcon 9 roketi ABD yerel saatiyle 16.49'da (TSİ 00.49) fırlatıldı.

Uzunluğu 70 metre, çapı 3,7 metre ve yaklaşık 550 ton ağırlığındaki Falcon 9 roketi, alçak Dünya yörüngesinde 22 bin, durağan aktarım yörüngesinde 8 bin 300 ve Mars'ta 4 bin kilogram yük taşıma kapasitesine sahip.

İçerisinde hava akımı olan basınçlı bölgesinde 7 kişi veya eşit miktarda yük taşıyabilen 8,1 metre uzunluğundaki Dragon kapsülü ise basınçsız arka bölümünde de yük taşıma özelliğine sahip bir uzay aracı olarak tasarlandı.