Bir doğa harikası an Boraboy Gölü, Taşova ilçe sınırları içinde yer ır. İl merkezine 63 km. ve Taşova ilçesine 15 km. mesafededir. Denizden 1.050 metre yükseklikte bir krater gölü arak bilinmesine karşın, küçük bir akaryun etraftan gelen yıkıntılarla tıkanması sonucu uşmuş, doğ bir set gölüdür. Etrafı kayın, sarıçam, sedir, kestane ağaçları ile çevreli gölün rengi zümrüt yeşilidir. Güney kıyısı sarp ve diktir. Tabandan kaynaması an göl, ayrıca dereden gelen larla da beslenmektedir. 80 metre genişlik ve 25 metre derinliğe sahip göl, doğu-batı yönünde uzanan bir vadide yer ır. Göl etrafında te hava ortamında yürüyüş yapılabilecek parkurları unduğu gibi piknik amaçlı kullanıma uygundur. Boraboy Gölü ve çevresi bakanlar kurulunca ‘Turizm Merkezi’ arak ilan edilmiştir. Ormanlık an içerisinde konaklamar için bungov tipi evler, kafeterya, kamp ve piknik anları, doğa yürüyüş yları unmaktadır.

   Bu eş doğayı incelemek ve gözlemlemek için Boraboy Gölü ve çevresini ziyaret eden Vi Dr. Osman Var, İl Emt Müdürü Fahri Bulut ile birlikte Amasya İl Özel İdaresi tarafından yapılan gezi yları ve ziyaretçilerin güvenli bir şekilde gezebilmeleri için ınan güvenlik önlemlerini yerinde inceledi. Vi yaptığı değerlendirmede; Boraboy Gölü'ne gelen ziyaretçilerin kullanımı için bungov ve ahşap köşk ev tahsis edilerek hizmete nulduğunu, yıldırım düşme tehlikelerine karşı paratonerlerin inşa edildiğini, kır lokantası, kamp, piknik anları, doğa yürüyüşü parkuru, korkulukları, yönlendirme tabeları, , kanizasyon, elektrik ve aydınlatma işlemleri sorunlarının çözüldüğünü, kamerı ses sistemi ile uyarı, takip ve kayıt sistemine geçildiğini belirtti. Ülke in ve dünyanın her köşesinden ziyaretçileri i, bu eş yerde çok güzel vakit geçirerek unutulmaz bir deneyim yaşaması için Amasya’ya davet etti.

   Ulaşımın bir hayli kay duğu Boraboy’a ve Boraboy Gölüne belediye araçları her gün Taşova ile Boraboy arasında düzenli sefer yapmaktadır. Taşova’nın köye uzaklığı 18 kilometredir. Boraboy Köyü’ne Amasya’dan 63,45 kilometrelik bir yculukla ulaşılmaktadır. Boraboy Köyü’nden gelip göl ından devam eden stabilize y biraz ileride ikiye ayrılmaktadır. Sa giden y Amasya’ya, sağ taraftan devam eden y ise yukarılardaki Ağıllıbucak, Aşağıyayla ve Çamanı yaylarına kadar uzanır. Çiçek kokuları arasında, orman içinde ve yaylarda günübirlik yürüyüşler yapılabilmektedir. Ormanın bittiği 1600 metrelerdeki Ağıllıbucak pınarının unduğu mevkiden bakıldığında, çevresini sarmayan yoğun orman örtüsünden ayırt edilemeyecek biçimde yemyeşil bir cennet köşesidir göl. Yaşadığımız büyük kentler i dar odara hapsettiğinden beri, yun, ağacın, çiçeğin koku gelmez du burnumuza... Şehir yaşamından uzakta, Amasya’nın Boraboy Köyü’nde geçireceğiniz birkaç gün, içinizde tatlı bir serinlik duygu bırakacaktır. Ormanların ortasındaki bu ‘saklı cennet’te gördüğünüz yemyeşil düşten uyanmak istemeyeceksiniz…